Dionica NK Osijeka 100 kuna!?

Početkom rujna trebao bi započeti prvi krug upisa dionica budućeg športskog dioničkog društva NK Osijek, a kako doznajemo cijena dionice će biti 100 kuna.

Početkom rujna trebao bi započeti prvi krug upisa dionica budućeg športskog dioničkog društva NK Osijek, a kako doznajemo cijena dionice će biti 100 kuna.

Cjelokupni proces počeo je izradom elaborata preoblikovanja koji je temeljni dokument koji sadržava ekonomske, financijske, športske, osobne, povijesne i ostale podatke nužne za provedbu namjeravanog preoblikovanja. Elaboratom je temeljni kapital procjenjen na nešto više od 5 milijuna kuna što znači da će se moći upisati približno 50 000 dionica. Po završetku procesa temeljni kapital će biti mnogo veći, no o tome nešto kasnije.

Nakon što udruga dobije suglasnost na elaborat i predloženu visinu temeljnog kapitala od Povjerenstva za profesionalne športske klubove u roku od 15 dana treba se krenuti sa prvim krugom upisa dionica.

Prema Zakonu o športu proces preoblikovanja provodi se u 5. krugova upisa dionica:

1. krug

U prvom krugu dionice upisuje jedinica lokalne samouprave (Grad Osijek) na način da mora uplatiti minimalno milijun kuna u novcu.

2. krug

Sada dionice mogu upisivati i članovi kluba kojima je ponuđen preostali dio neupisanih dionica iz prvog kruga.

3. krug

Ukoliko se sve dionice ne prodaju u 2. krugu tada mogućnost upisa imaju samo oni članovi koji su upisali dionice u 2. krugu. Ovdje se također primjenjuje načelo razmjernosti što znači da su članovima na raspolaganju sve dotad neupisane dionice, a matematički se odredi, koristeći načelo razmjernosti, koliko je koji upisnik ovlašten upisati dionica.

4. krug

U ovom se krugu upućuje poziv javnosti što znači da dionice mogu upisivati zainteresirane fizičke i pravne osobe. Valja napomenuti da nisu isključeni članovi kluba koji su dionice upisali u prethodna 2 kruga.

5. krug

Ukoliko sve dionice nisu upisane u prethodna 4 kruga tada u posljednjem krugu dionce mogu upisivati vjerovnici kluba na način da će ovlašteni revizor procjeniti vrijednost tražbine koja će se unijeti u temeljni kapital. U ovom krugu nalaze se razni dobavljači, igrači, treneri, ali i najvažnije grad Osijek. To konkretno znači dug kluba gradu u iznosu od 7,2 milijuna kuna, zatim 15 milijuna potraživanja države koje je prenijela na grad, te u konačnici pravo igranja na stadionu Gradski vrt u iznosu od 39 milijuna kuna. To konkretno znači da će samo Grad Osijek u posljednjem krugu svojih 61 milijun kuna pretvoriti u uloge.

Završetak procesa

Nakon provedenih 5. krugova Udruga je dužna sazvati osnivačku skupštinu na koju se pozivaju svi upisnici (ovdje još dionice nisu uplaćene, on se uplaćuju tek po pozivu osnivačke skupštine, nap.a). Na osnivačkoj skupštini većinom glasova bira se nadzorni odbor i uprava društva koji zajedno trebaju tražiti prijavu š.d.d. u sudski registar. Nakon upisa, prestaju razlogi postojanja udruge, pa se ista gasi. Tada se može reći kako je proces preoblikovanja uspio.

[blockquote]Članovi kluba

Nejasno je tko su članovi kluba i na koji način se može postati član. U klubu su nam rekli kako će provesti akciju učlanjivanja po simboličnoj cijeni, kako bi što veći broj članova mogao sudjelovati u 2. i 3. krugu.[/blockquote]

SiB.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari