Održan sastanak kapetana prve HNL sa sindikatom nogometaša, Smoje: Reda bi trebalo biti

Nije došlo na prvu stranicu sportskih, ali je svakako zanimljivo. Prvi su se puta na jednom mjestu i to pod okriljem sindikata nogometaša sastali svi kapetani klubova prve hrvatske nogometne lige.

Iako posebnih zaključaka sa sastanka nema, i iako je sve završilo pomirljivo, prvi sastanak svih kapetana na jednom mjestu, pod okriljem sindikata nogometaša kojeg vodi Dario Šimić, trebao bi predsjednicima klubova ipak biti signal kako neće sve biti kao do sada.

Jedno se ipak ističe, traženje radnog odnosa za igrače. Igrači su za sada obrtnici koji sami uplaćuju doprinose, od kojih brojni službeno primaju samo 1600 kuna i to putem stipendijskih ugovora. Još su nešto prepoznali kapetani – poruku Michela Platinia, kako se HNS mora mijenjati.

Poruka je čak poslana grubljim izborom riječi iako su je mnogi protumačili željom krovne europske nogometne reprezentacije da sa HNS konačno dogovori o načinu odigravanja prvenstva. No poruka ima još, Hrvatska je jedna od rijetkih europskih zemalja čiji pojedini klubovi zbog dugovanja nisu primili, za hrvatske prilike, ne male novce, za sudjelovanje u europskim ligama. Ima ih i u Hrvatskoj, no većina domaćih nogometaša, čija je reprezentacija službeno 10. na svijetu, više ne vozi skupe aute i ne šeta skupe dame, već spajaju kraj s krajem.

Neki od nogometaša, primjerice donedavnog prvoligaša Karlovca, više ni ne mogu igrati jer su pod suspenzijama ili su izgubili licence. Igrati za minimalac dok ne prođe recesija ili? Kada ne bi bilo gledanja kroz prste Hrvatski nogometni savez bi možda imao 6 prvoligaša, možda ni toliko.

Klubovi se ovih dana pretvaraju ili su se neuspješno pretvorili u dionička društva od kojih neki duguju i 100 milijuna kuna, da je pravog tržišnog odnosa prema njima ne bi preživjeli. Možda jedan ili dva, no i igračima je i preživljavanje bolje od stečaja klubova.U tom bi slučaju igrači bili u zadnjem isplatnom redu.

Prema nekim podacima čak 58 posto klubova prve lige ne isplaćuje svoje obveze na vrijeme, a od oko 3 tisuće sportaša – obrtnika prosječno, ponaosob, duguje oko 30 tisuća kuna samo za mirovinsko osiguranje. Ne treba naglašavati kako država sankcionira druge hrvatske obrtnike, no nije ni sva krivica na igračima od kojih neki istom državnom zavodu duguju i do 200 tisuća kuna. Igrači nemaju jer im duguju klubovi koji su opet u milijunskim dugovima državi. Svima kamate rastu iz dana u dan. Otpis dugova i klubovima i igračima u trenutku dok je na hrvatskom zavodu za zapošljavanje 350 432 nezaposlena osoba ne čini se najpoštenijim rješenjem.

Dođe li do toga samo bi zavod za mirovinsko osiguranje trebao dužnicima oprostiti možda i više od 100 milijuna kuna. Kako doprinosi iz plaća djelatnih u hrvatskoj pokrivaju samo 58 posto iznosa koji se isplaćuje za sve mirovine u Hrvatskoj, a razlika se podmiruje iz državnog proračuna u kojem je manjak sve veći, nedostatak od 100 milijuna kuna ili više i nije baš mali.

Ivo Smoje kapetan NK Osijeka koji vjeruje kako će se u ova “grbava” vremena dogovoriti s upravom, za produžetak ugovora, ističe, kako se skretanjem pozornosti na “milijune” u nogometu ne može riješiti stanje u gospodarstvu.

Krvi je dojam da svi nogometaši okreću milijune” – kaže Smoje – “I mi smo samo ljudi koji rade svoj posao. Nerijetko nije lako, no puno je teže svima drugima nego nama. Ja sam za red, ali ne prosvjedima već “Gandijevskim načinom”. Reda bi trebalo biti, to bi i publiku vratilo na stadione. Što se tiče momčadi vjerujem da će se većina igrača dogovoriti, ako ne, ima mladih igrača pa ćemo opet “skupiti glave” i napraviti što možemo!” I slijedeći puta kad budete zviždali svojoj momčadi sjetite se da su ih birali u upravi kluba.

Tekst: Radio Osijek

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari