Hrvatska kovnica novca

Kultnu kravatu odsad darujemo i u obliku jedinstvene kovanice

Hrvatska kovnica novca

Želite li nekome darovati trajnu i vrijednu uspomenu, kultnu kravatu odsad ćete moći uručiti i u vidu ove jedinstvene, limitirane kovanice i s razlogom se ponositi njenim lokalnim podrijetlom, koje je utemeljeno povijesnim, etnološkim i etimološkim činjenicama iz brojnih domaćih i svjetskih znanstvenih izvora

Posebna je veza koju Hrvati imaju sa svojom kravatom. Riječ je o jednom od naših najznačajnijih izuma, kojeg je prigrlio cijeli svijet i koji je i danas u svakodnevnoj upotrebi u nebrojeno mnogo država. Ponos činjenicom da je ovaj hrvatski predmet već više od četiri stoljeća nezaobilazan simbol svjetske kulturne baštine od sada možemo izraziti u još jednom obliku – darivanjem zlatne i srebrne numizmatičke kovanice “Konturna kravata”, koju je izdala Hrvatska narodna banka u suradnji s Hrvatskom kovnicom novca.

U ograničenoj seriji od 500 primjeraka stigla je naša prva numizmatička eurokovanica koju je izdala Hrvatska narodna banka a otkovala Hrvatska kovnica novca. Ljepota i značaj novih početaka na ovoj eurokovanici naročito dolaze do izražaja, jer je za simbol koji će ju krasiti odabrana kravata, dekorativni odjevni predmet čija se pojava pripisuje upravo Hrvatima i koji je kroz stoljeća postao mnogo više od toga: postao je dio kulture, ne samo u Hrvatskoj, već i širom svijeta.

Zlatna I srebrna numizmatička eurokovanica Konturna kravata. FOTO: Branimir Kralj

Numizmatička kovanica “Konturna kravata” odaje počast ovom značajnom dijelu naše baštine, dizajnom koji je osmislio hrvatski likovni umjetnik i kipar Nikola Vudrag. Na naličju kovanice prikazani su hrvatski vojnici koji su se pod francuskom zastavom borili u Tridesetogodišnjem ratu u 17. stoljeću. Oko vrata su nosili rubac, danas poznatiji kao kravata, koji je odmah izazvao pozornost Francuza, a o njegovoj prihvaćenosti dovoljno govori podatak da je kravatu počeo nositi čak i mladi francuski kralj Luj XIV. Nakon njega, brzo su ju prigrlili i svi Francuzi i nosili ju ” à la croate”, odnosno na hrvatski način, a upravo taj natpis krasi i numizmatičku kovanicu “Konturna kravata”, kao svojevrsni hommage ovom ikoničnom modnom i kulturnom predmetu.

Izdanje “Konturne kravate” sastoji se od dvije kovanice različitih oblika, izrađenih od različitih plemenitih metala, zlata i srebra. Zlatna kovanica prati konture kravate i umetnuta je u srebrnu kovanicu čiji otvor skladno prati zadani oblik, kako bi u kombinaciji one činile cjelovit otkov. Zbog specifičnih kontura, ova kovanica dobiva pridjev “konturna”. Zlatnik je nominalne vrijednosti 100 eura i mase jedne unce zlata, a srebrnjak je nominalne vrijednosti 6 eura i mase dvije unce srebra.

Zlatna I srebrna numizmatička euro kovanica Konturna kravata. FOTO: Branimir Kralj

Tema kravate proteže se i ambalažom u kojoj je prigodno pohranjena vaša zlatna i srebrna numizmatička kovanica “Konturna kravata”, koja bi mogla postati dragocjen poklon vama dragoj osobi. Ambalažu s motivom kravate potpisuje Design Bureau Izvorka Jurić, koji se poigrao ovom snažnom simbolikom i dao joj suvremeno tumačenje.

Zlatna I srebrna numizmatička eurokovanica Konturna kravata. FOTO: Branimir Kralj

Želite li nekome darovati trajnu i vrijednu uspomenu, kultnu kravatu odsad ćete moći uručiti i u vidu ove jedinstvene, limitirane kovanice i s razlogom se ponositi njenim lokalnim podrijetlom, koje je utemeljeno povijesnim, etnološkim i etimološkim činjenicama iz brojnih domaćih i svjetskih znanstvenih izvora.

Zlatnu i srebrnu numizmatičku kovanicu “Konturna kravata” moguće je nabaviti putem web trgovine Hrvatske kovnice novca te kod pojedinih prodajnih partnera.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari