osiguranje protočnosti

Uređuje se kanal na Pampasu, uklanja se 5,5 kilometara šumske vegetacije zbog poboljašnja ekološkog stanja

Čitatelj

U obuhvatu zahvata predviđeno je uklanjanje šumske vegetacije s obalnog pojasa, kako bi se omogućilo građevinskoj mehanizaciji pristup koritu radi čišćenja i izmuljenja korita

Tijekom ožujka dio građana javio je pomalo paničnu informaciju kako se ruši šuma na području Pampasa nadomak osječkog naselja Retfala. Uputili smo odmah upit Hrvatskim šumama i saznali o čemu se točno radi.

“Razlog krčenja šume je provedba projekta Revitalizacije Starog korita rijeke Drave u Osijeku, koji je zaseban projekt od projekta uređenja obaloutvrde na d.o. rijeke Drave od rkm 22+500 do rkm 24+500 i nasipa Višnjevac – Osijek”, kažu u Hrvatskim šumama.

Projekt prema njihovim informacijama obuhvaća područje Starog korita rijeke Drave u Osijeku (rukavac Osijek), a nalazi se na desnoj obali rijeke Drave, od rkm 24 do rkm 27, uzvodno od grada Osijeka, pored naselja Višnjevac i Josipovac.

“Staro korito rijeke Drave je nekada bio tok Drave, duljine je oko 5.746 m, koji je s vremenom postao rukavac (mrtvaja), povezan s matičnim koritom Drave samo na nizvodnom dijelu. U sadašnjem stanju protočan je na dijelu od rkm 0+000 do rkm 4+600, dok je na uzvodnom dijelu od rkm 4+600 do rkm 5+746 (odnosno od rkm 0+000 do rkm 1+144), u duljini od oko 1.144 m “odsječen” od rijeke Drave, zamuljen i obrastao vegetacijom. Utječe u rijeku Dravu kod mosta zapadne obilaznice (rkm 24+310 Drave – nizvodni dio), a u njega se ulijevaju Poganovačko-Kravički kanal (rkm 3+804 rukavca) i Crni fok (rkm 2+815 rukavca)”, napoimnju iz Hrvatskih šuma.

Upravo kako ne bi došlo do potpunog zamuljenja rukavca Osijek, projektom je predviđeno prvenstveno urediti korito i obale, osigurati stabilnost obala i omogućiti protok voda rijeke Drave, te voda sa sliva Poganovačko-Kravičkog kanala i kanala Crni fok, što će poboljšati ekološko stanje vode u rukavcu. Kažu kako je za zahvat proveden postupak ocjene o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš i ishođeno je pozitivno Rješenje za predmetni zahvat Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Osječko-baranjske županije.

“Cilj projekta je poboljšanje riječnih staništa, stvaranje novih poplavnih površina i poboljšanje dinamike/izmjene vodostaja obnovom rukavca Stare Drave i spajanjem uzvodnog dijela sa Dravom”, dodaju u HŠ.

Foto: Hrvatske šume

Projekt se financira sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026., na temelju potpisanog Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, u iznosu od 4.623.761,23 eura, od čega su 3.699.008,98 eura bespovratna sredstva, a rok za završetak projekta revitalizacije je 31.12.2025. godine.

“S obzirom na osigurana financijska sredstva, provedeni su postupci javne nabave, te su za radove revitalizacije sklopljeni ugovori za izvođenje radova i obavljanje stručnog nadzora nad radovima. Sukladno uvjetima zaštite prirode, radovi se mogu obavljati tijekom godine od 01.08. do 31.03. Radovi na revitalizaciji su započeti, i isti su obavljani do 31.03.2024. godine, te će se nastaviti 01.08.2024. godine. Za radove revitalizacije su ishođene sve potrebne dozvole i dopuštenja i obavještene su nadležne institucije prema uputama u dozvolama i dopuštenjima. Radovi se izvode prema projektu Revitalizacije Starog korita rijeke Drave u Osijeku. U projektu je određen obuhvat zahvata, sveden na minimalne gabarite, vodeći računa o ekološkom utjecaju na prirodu i postojeća životinjska i biljna staništa. Projektom je, između ostalog, predviđeno uređenje rukavca u duljini oko 5,5 km, uklanjanjem sedimenta, u širini dna od 3,0 do 7,0 m, kako bi se osigurao vodni stupac od min 1,7 m vode, sa blagim nagibima obala, i tri proširenja vodenih površina”, kažu u HŠ.

U obuhvatu zahvata predviđeno je uklanjanje šumske vegetacije s obalnog pojasa, kako bi se omogućilo građevinskoj mehanizaciji pristup koritu radi čišćenja i izmuljenja korita, a kasnijeg održavanja rukavca. Za radove krčenja šumske vegetacije Hrvatske šume ishodile su Rješenje o krčenju šuma od Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije, kao i suglasnost Ministarstva poljoprivrede, a na temelju mišljenja Hrvatskih šuma.

>> Ponovno gori šuma kod Osijeka! Je li opet riječ o podmetnutom požaru?!

“Slijedom navedenog, u projektu revitalizacije Stare Drave Osijek, u obuhvatu zahvata uklonit će se šumska vegetacija iz korita rukavca i s obalnog pojasa, s lijeve i desne strane, u širini do 15,0 metara i duljini oko 5,5 km. Uklanjat će se samo drveće koje smeta građevinskoj mehanizaciji pri obavljanju radova revitalizacije i kasnijeg održavanja rukavca, kao i trulo i polomljeno drveće, ostalo drveće se neće uklanjati. Radovi se obavljaju pod nadzorom Hrvatskih šuma i građevinskog nadzora. U obuhvatu zahvata projekta siječe se euroamerička topola, bijela topola, obična vrba i ostala tvrda bjelogorica”, zaključuju u HŠ.

Dodatno kažu kako je u projektu Stare Drave Osijek predviđeno krajobrazno uređenje prostora, koje podrazumijeva sadnju autohtonih vrsta drveća i grmlja karakterističnih za okoliš lokacije, dok će se postojeći elementi autohtone flore sačuvati u najvećoj mogućoj mjeri te će se integrirati u krajobrazno uređenje.

“Revitalizacijom rukavca Osijek podići će se značaj područja i mogućnost daljnjeg uređenja i korištenja područja od strane lokalnog stanovništva u kulturnom, turističkom, sportsko-rekreativnom i drugom vidu”, zaključno će u HŠ.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari