projekcija filma

Tri mjeseca nakon ubojstva osječke studentice prosvjednici se okupili pred zgradom policije i zatražili odgovore

Davor Javorović/PIXSELL

Riječ je o izravnoj akciji koja se održala točno tri mjeseca nakon ubojstva Mihaele Berak, a koju su odlučile upriličiti, umjesto mirnog okupljanja ili prosvjeda, kako prosvjednim akcijama ne bi remetile blagdanski mir onih sugrađana koji slave Božić

Danas u 6,45 sati ispred zgrade Prve policijske postaje Osijek održana je projekcija videa Udruge za ženska ljudska prava i razvoj demokracije Adela s temom ”Sigurnost i povjerenje”.

Riječ je o izravnoj akciji koja se održala točno tri mjeseca nakon ubojstva Mihaele Berak, a koju su odlučile upriličiti, umjesto mirnog okupljanja ili prosvjeda, kako prosvjednim akcijama ne bi remetile blagdanski mir onih sugrađana koji slave Božić.

”Tri mjeseca nakon ubojstva dvadesetogodišnje studentice Mihaele Berak, koje je počinio policajac M. S., a nakon čega je policija plasirala u javnost niz gluposti, odlučile smo te gluposti sažeti u kratak video koji smo projicirale na zidu u blizini Prve policijske postaje u Osijeku”, poručuju iz Udruge.

>> Trg slobode: Drugo mirno okupljanje “Sigurnost i povjerenje”

Dodaju kako ovom akcijom podsjećaju da neće odustati, iako ih, tvrde, prilično uspješno ignoriraju, i to tako da su institucijama (nekoliko adresa Osječko-baranjske županije i županu, nekoliko adresa Ministarstva unutrašnjih poslova, osječkoj policiji i ministru unutarnjih poslova te načelniku osječke policije, na više adresa Grada Osijeka i gradonačelniku Osijeka), 11. prosinca poslale sljedeći upit:

”Poštovani,

bliži se tri mjeseca otkako je našu sugrađanku, tada 20-godišnju Mihaelu Berak ubio vaš zaposlenik M. S., i to službenim pištoljem.

FOTO: Davor Javorović/PIXSELL

Molimo vas za sljedeće odgovore, a na temelju Zakona o pravu na pristup informacijama:

1. U kojoj je fazi istraga o ubojstvu Mihaele Berak, a koje se dogodilo 20. rujna 2023.?

2. Je li pokrenuta interna istraga unutar MUP-a, a koja bi otkrila tko je širio dezinformacije o samom ubojstvu (samoubojstvo, sigurnosni metak, čišćenje pištolja, nepravilno rukovanje)?

3. Vjerujemo i kako raspolažete informacijama o tome koga je sve M. S. zvao prije nego je okrenuo 112? Koga je taj pozvani zvao nakon razgovora s M. S.?

4. Prošlo je tjedan dana od emisije ”Nedjeljom u 2” u kojoj smo saznali da je obitelj Berak tek na patologiji saznala da je Mihaelu ubio policajac. Radi li se to inače tako ili je i to propust osječke policije?

>> Roditelji ubijene Mihaele Berak otvorili dušu: “Mislila je da je svijet sigurno mjesto”

5. Također, tada smo saznali da im nitko iz osječke policije nije do dana današnjeg izrazio sućut. Je li to isto običaj policije ili samo osječke policije ili je i tu napravljen propust?

6. Kada ćete se obratiti osječkoj i hrvatskoj javnosti i rasvijetliti ovaj slučaj koji je bacio ljagu ne samo na osječku, nego i hrvatsku policiju i policajce?

Ponavljamo da odgovore tražimo na temelju Zakona o pravu na pristup informacijama.

Hvala”, zaključili su u upitu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari