15. Dani hrvatskog kulinarstva

U Osijeku proglašeni najbolji hrvatski kuhari, konobari i slastičari

PR

Najznačajnija kulinarska manifestacija u Hrvatskoj održavala se proteklih dana u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije

Nakon pokazanog znanja u tri kategorije Karlo
Štorga
 iz restorana Bedem u Varaždinu je prvak
Hrvatske u kuharstvu, drugo mjesto zauzeo je Dinko
Tomašić 
iz varaždinskog restorana Nobel, dok
je treće mjesto osvojio Patrik
Prnjak
 iz RIVA restaurant & longe bara. Državni
prvak u slastičarstvu za 2023. godinu je Ivan
Ergović 
iz Valamar Riviere. Glavni su to rezultati
15. Dana hrvatskog kulinarstva, koji su protekla
četiri dana po prvi puta održani u Osijeku na lokaciji
Gospodarskog centra Osječko-Baranjske županije, gdje su se
okupili najbolji hrvatski kuhari i slastičari.

Nakon napete, dvodnevne borbe u tri kuharske kategorije, novim
državnim prvakom u kuharstvu proglašen je Karlo
Štorga iz varaždinskog restorana Bedem.  U natjecanju
slastičara, koji su također pokazivali znanje i vještine u tri
kategorije, pobjedu je odnio Ivan Ergović iz Valamar
Riviere i tako drugu godinu zaredom postao državni prvak u
slastičarstvu. Srebro je osvojila Vedrana Hrastovec
Sedlar
 iz varaždinskog restorana The Family, a
između dvoje navedenih su presudili najsitniji detalji.
 
Najznačajnija kulinarska manifestacija u Hrvatskoj je u utorak
započela Kamelija kupom, natjecanjem mladih budućih kuhara i
slastičara kojima su se u novoj kategoriji pridružili i konobari.
Učenici kuharstva završnih razreda srednjih ugostiteljskih škola
su pokazali znanje i usavršene tehnike u kategorijama
kulinarstva i slastičarstva, dok su konobari demonstrirali
znanje u svojim disciplinama. Kuharsko prvo mjesto pripalo je
učenicima iz Ugostiteljsko-turističke škole Osijek, dok
u skupini slastičara pobjedu kući nosi Ugostiteljska
škola Opatija. U konobarskim disciplinama koje su po prvi
puta dio festivala, u kategoriji posluživanja najboljima su se
pokazali učenici iz Rovinja, pobjedu u kategorji sljubljivana
jela i vina odnose učenici iz Splita, a nagrada za najbolje
bariste odlazi u Pulu. U natjecanju Kamelija kupa su sudjelovale
23 škole iz cijele Hrvatske sa ukupno 65 učenika pod vodstvom 48
nastavnika mentora.

Pobjednici su proglašeni u sklopu svečane gala večere koja je u
večernjim satima održana u prostorijama hotela Osijek. Prvaci
države i najbolji učenici osvojili su, osim laskavih titula,
novčanih i sponzorskih nagrada, i stipendije za školarinu na
Visokoj školi Aspira.

Zadnji natjecateljski dan 15. Dana hrvatskog kulinarstva
približio je Hrvatsku svjetskoj kulinarskoj eliti kroz održavanje
revijalnog izdanja natjecanja Bocuse d’Or Croatia. Izazovu su se
odvažili chef Tomislav Karamarko iz restorana
Bruschetta i chef Bruno Vokal iz dubrovačkog restorana
360, rame uz rame sa svojim pomoćnicima, redom, Gabrijelom
Benićem i Davidom Halilovićem. Bocuse d’Or je prestižno
natjecanje i veliki izazov za najambicioznije kuhare, a ovo
revijalno izdanje je kandidatima iznova pružilo uvid u tijek
natjecanja ovakve razine. Zasigurno im je pomogao
feedback Christiana Andréa Pettersona, norveškog chefa,
pobjednika Europskih kvalifikacija (2018. i 2020.) i dvostrukog
osvajača trećeg mjesta u finalu Bocuse d’Or-a u Francuskoj, koji
je ovom prilikom predvodio stručni žiri. Oba tima su, osim novog
iskustva i znanja, primila diplome i zahvalnice za sudjelovanje.

Osim natjecateljskog djela, zainteresirani posjetitelji i kuhari
mogli su sudjelovati i u mnogobrojnim radionicama i
masterclassovima u kojima su vrhunski chefovi i slastičari
nesebično dijelili svoja znanja s kolegama, ali i zainteresiranom
publikom. Tako smo u proteklim danima mogli pratiti
radionice Sandre Jadek, Alme Rekić, Dejana
Stankovića, Willa Kinga, kolega iz Dora Trgovine, a tu su
bile i brojne degustacije koje su nam omogućili Dukat i
Podravka.
 
Manifestacija “Dani hrvatskog kulinarstva” još je jednom ugostila
gotovo 150 kuhara i slastičara te je uspješno održana sa željom
popularizacije kuharske i slastičarske struke, i stvaranja novih
poznanstava na natjecateljskoj gastro sceni Hrvatske. Velika
važnost svakom izdanju manifestacije posvećena je i edukaciji
svih sudionika kroz sama natjecanja, radionice i uključivanje
iskusnih međunarodnih sudaca u ocjenjivanje natjecateljskih
kreacija. Zahvaljujemo svim sudionicima, sucima i posjetiteljima
koji su podržali organizaciju i provedbu same manifestacije, te
se veselimo sljedećem susretu na 16. Danima hrvatskog
kulinarstva”, poručuju organizatori.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari