Vrijedan projekt

Gradonačelnik posjetio gradilište dječjeg vrtića u Tenji i najavio izgradnju novih

osijek.hr

Za izgradnju ovoga vrtića odobreno je nešto više od milijun eura iz Nacionalnog operativnog programa, a ukupna vrijednost projekta iznosi 1,8 milijuna eura

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić nedavno je, zajedno sa svojim timom i izvođačima radova posjetio gradilište dječjeg vrtića u Tenji. Izgradnja vrtića Tenja dio je Nacionalnog operativnog programa za koji je Grad Osijek podnio pet projekata. Ovi projekti uključuju izgradnju tri nova vrtića (osim Tenje, tu su još vrtići u Uskim njivama i Cvjetnom naselju) te proširenje dva postojeća vrtića (Dječji vrtić Latica i Dječji vrtić Sjenčica). Svih pet prijavljenih projekata iz Osijeka odobreni su, osiguravajući 4,2 milijuna eura nepovratnih sredstava za ukupnu vrijednost radova od 6,5 milijuna eura. Novi vrtići stvorit će više od 400 novih mjesta za upis djece.

“Zadnji smo put posjetili ovo gradilište 4. rujna, zajedno s ministrom Fuchsom. Tada je ovdje bila samo iskopana jama. Kao što danas možete vidjeti, radimo na armiranju temeljne ploče i betoniranju, što je zapravo najizazovniji dio ovog projekta. Danas postavljamo više od 30 tona armature i više od 40 kubičnih metara betona. Radovi napreduju prema planu. Rok je za završetak projekta proljeće 2025. godine, kada će Tenja dobiti vrtić s kapacitetom za više od 100 djece”, izjavio je Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka, nakon obilaska gradilišta.

“Mi smo lokalna tvrtka iz Osijeka i posebno smo sretni što gradimo vrtić u našem gradu. Zahvalni smo na povjerenju. Ovaj vrtić je najveći među projektima u ovom programu. Vrtić ima površinu od 330 četvornih metara, prizemni je, visok 3-4 metra. Najizazovniji je dio projekta iza nas. Sada zaključujemo ovo s temeljnom pločom, što nam omogućava da tijekom zime i proljeća mirno obavimo radove i nadam se da ćemo završiti u roku predviđenom za proljeće 2025. godine”, rekao je Ivan Dumančić, predsjednik Uprave tvrtke Iver.

Za izgradnju ovoga vrtića odobreno je nešto više od milijun eura iz Nacionalnog operativnog programa, a ukupna vrijednost projekta iznosi 1,8 milijuna eura.

“Podsjetit ću vas da su od hrvatske samostalnosti do 2021. godine, do trenutka kada sam preuzeo odgovornost za vođenje grada, u Osijeku izgrađena samo dva vrtića. No, do 2025. godine izgradit ćemo tri nova vrtića i proširiti još dva, čime ćemo znatno povećati kapacitet za upis djece”, rekao je gradonačelnik Radić, ističući da je posljednje dvije godine zabilježen najveći broj upisane djece, organizirano je čak 32 vrtićke skupine više, zaposleno je 80 odgojiteljica na neodređeno vrijeme, a proračunska sredstva za vrtiće povećana su sa 5,5 na 8,7 milijuna eura.

Kako bi osigurao mjesta za djecu čiji su oba roditelja zaposlena, kao i za one koji ove godine imaju zakonsku prednost pri upisu (djeca u četvrtoj godini života), renovirani su prostori podcentara Ivančica i Tratinčica, domarskog stana u Nevičici, likovnog ateljea u Krijesnici te sobe dnevnog boravka u Josipovcu. Time je osigurano devet novih skupina, od kojih je jedna namijenjena djeci s teškoćama. Osim toga, privremeno su uređene pet odgojnih skupina u prostorima Pučkog otvorenog učilišta i dvije u prostorima Pastoralnog centra u Tenji. Ukupno je dodatno stvoreno 16 novih skupina. Spomenuti prostori opremljeni su novim namještajem, didaktičkim materijalom i literaturom. Za radove i opremanje utrošeno je oko 600 tisuća eura.

FOTO: osijek.hr

“Ne samo da nisu izgrađeni novi vrtići u Gradu Osijeku, već ni postojeći nisu obnovljeni. Prijavili smo projekt energetske obnove Dječjeg vrtića Mačkamama, vrijedan 1,9 milijuna eura. Odobreno nam je 900 tisuća eura bespovratnih sredstava kojima ćemo izvesti energetsku obnovu vrtića Pčelica, Tratinčica i Centralne kuhinje. Nastavit ćemo ulagati u vrtiće i proširivati kapacitete”, zaključio je gradonačelnik Radić.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari