"Da priuštimo da mogu uživati u restoranu i da mogu uživati u finoj hrani, iako si to sami ne mogu priuštiti", rekla je voditeljica restorana Doris Vukelja
U okviru projekta Zdravi obrok u Osijeku je jučer otvoren prvi
solidarni restoran koji će osobama slabijeg imovinskog
stanja ponuditi zdravi obrok i to bez stigmatizacija i
razlikovanja od drugih gostiju.
Cilj je svima onima, koji si ne mogu priuštiti kvalitetan obrok i
odlazak u restoran, osigurati barem jednom mjesečno iskustvo
takvog doživljaja.
“Mi sve to ne bi mogli ostvariti prvenstveno bez Gradskog društva
Crvenog križa, koji će nam sugerirati, recimo to tako, korisnike,
osobe koje su u potrebi do određene imovinske granice, osobe
starije životne dobi, koji će dolaziti, evo imamo ovdje jedan
bon, to je bon za obrok solidarnosti, ali ono što je jako bitno
da osobe kada dođu u restoran da se po ničemu neće razlikovati,
niti da će se primijetiti da koriste besplatan obrok”, rekla je
Tanja Popović Filipović, koordinatorica projekta
“Zdravi obrok” za Hrvatsku.
Riječ je o restoranu Projekt 9.
“Da priuštimo da mogu uživati u restoranu i da mogu uživati u
finoj hrani, iako si to sami ne mogu priuštiti”, rekla je
voditeljica restorana Doris Vukelja.
Crveni križ odredio je kriterije koji će korisnici i kada moći na
ručak u solidarni restoran. Za sada su to osobe starije od 65
godina. Za mjesec studeni izabrana su prva četiri sretnika, a svi
troškovi plaćaju se iz projekta, koji sufinancira Europska
komisija.
Hrvatska je šesta zemlja Europske unije u kojoj je pokrenut ovaj
projekt. Nositelj je organizacija SAFE, koja se na razini Europe
zalaže za sigurnost hrane, a koordinator za Hrvatsku je Centar za
edukaciju i informiranje potrošača.