u porastu

Stanogradnja u Hrvatskoj: Evo koliko novih stanova je izgrađeno u Osijeku 2022. godine

Ilustracija (Kristina Stedul Fabac/PIXSELL)

Osječko-baranjska županija prva je nakon Zagreba i morskih županija gdje se gradi velik broj nekretnina za najam

Infografika koju je objavio servis Pixsell prikazuje podatke stanogradnje u Hrvatskoj u 2022. godini. Ukupno je tako izgrađeno 15.875 stanova sto je za 27 posto više nego 2021. godine.

Najviše stanova očekivano je izgrađeno u gradu Zagrebu, a slijede Zadarska i Splitsko-dalmatinska županija. Osječko-baranjska županija s primarnim naglaskom na Osijek u samom je vrhu pa je tako prva među kopnenim županijama s čak 837 novoizgrađenih stanova.

Ukoliko se pogleda struktura izgrađenih stanova vidjeti ćemo ravnomjernu raspoređenost između dvosobnih, trosobnih, četverosobnih i peterosobnih stanova dok je daleko najmanji broj (samo 6 posto) onih jednosobnih. Zanimljivo je to s obzirom kako najnoviji podaci pokazuju kako je u Hrvatskoj sve veći broj samaca. Prosječna je pak kvadratura novoizgrađenih stanova iznosila čak 92 metra kvadratna.

>> Nove stambene zgrade u Osijeku niču jedna za drugom: Cijene u stalnom porastu, ali doseljavaju i Zagrepčani

Bit će zanimljivo pratiti razvoj tržišta nekretnina u narednom razdoblju s obzirom na rast cijena materijala, ali i rast kamatnih stopa kao i ukidanje APN poticaja uz pomoć kojeg su upravo brojni Osječani kupili svoju nekretninu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari