Certifikate o zajamčenom porijeklu poljoprivrednih proizvoda dobilo je 89 poljoprivrednih gospodarstava, koji svoju djelatnost - proizvodnju poljoprivrednih proizvoda obavljaju na području Slavonije i Baranje i te proizvode prodaju na javnim tržnicama na malo u gradu Osijeku. I ove je godine besplatnom klupom za sezonu 2023./24. nagrađena Jagoda Šaravanja jer je to zakupnica koja svoje proizvode na trćnici prodaje od 1982. godine
Možemo li biti sigurni da je ono što jedemo zdravo i svježe? Da,
ako to uzgajamo sami, ili ako namirnice nabavljamo od poznatih
proizvođača. Kako bi nam pomogli u odabiru u Udruzi hrvatskih
tržnica provode projekt certificiranja Proizvoda hrvatskog
seljaka. S dodjele na tržnici u Osijeku javio se reporter
RTL-a Danas Bojan Uranjek.
U uobičajenoj gužvi na osječkoj tržnici neki kupci šeću i biraju
pažljivo i polako, a neki kupuju u žurbi.
Prodavači su navikli na sve. Edita Cickai iz
Kopačeva teškim se poslom proizvodnje i prodaje poljoprivrednih
proizvoda bavi od kako zna za sebe. I subotom i nedjeljom treba
biti kod biljaka, ali kaže da to voli raditi.
Od poljoprivrede se, kažu proizvođači, može živjeti ako je volite
i možete raditi i po 15 sati dnevno, ali i tada bude svega.
“Bilo je i padova i uzdizanja i to tako ide u životu – moraš se s
tim pomiriti da te nešto može dočekati i u krivo.” kaže
Jagoda Šaravanja iz Valpovačke Satnice, no
unatoč svemu u svom životu, a na pragu je devetog desetljeća –
ništa ne bi mijenjala. Kupci je znaju, a rado kupuju proizvode
poznatih.
“Najbitnije je da su domaći, da, budemo sigurni makar u nešto.”
kaže Marija iz Osijeka.
“Uvijek se vraćamo na isto mjesto, recimo kod ljudi gdje sam
kupio, dobra kvaliteta, dobra usluga, ne varaju i jeftinije je.”
objašnjava Mijo iz Osijeka.
Na osječkoj tržnici sreli smo i kupce iz Mađarske koji kupuju
proizvode hrvatskog sela, a oni koji vole pričati uz domaći
proizvod dobiju i čašicu – razgovora.
“Volim ljude i volim popričati i tko me što pita volim mu i reći
svoja iskustva.” kaže gospođa Jagoda.
Mi smo pitali za košaricu zdravlja i vitalnosti. I napunili je
lukom, mrkvom, peršinom i drugim zdravim namirnicama. A da bi
bilo i zdravo i slavonski – posjetili smo i mladog OPG-ovca koji
svoju budućnost vidi u proizvodnji i prodaji proizvoda od crnih
svinja.
“Definitivno vidim budućnost u ovome jer nekako sam se pronašao u
ovome poslu i ne bih ga mijenjao”, kaže Jurica Štefanko
iz Antunovca.
U osječkoj Tržnici ponosni su na svojih 89 OPG-ovaca kojima su
danas dodijelili i certifikat “proizvoda hrvatskog seljaka” –
jamac domaće proizvodnje.
“Tako, evo pokušavamo očuvati i tradiciju trgovanja na tržnicama,
ali i tradiciju konzumiranja zdrave i svježe hrane – lokalno
proizvedene.” kaže Ivana Davidović, direktorica
Tržnica d.o.o. Osijek.
Na zadovoljstvo svih, a najviše kupaca koji žele jesti domaće,
zdravo i svježe.