Održao oproštajni govor

Mons. Bernatović napušta osječku konkatedralu nakon 24 godine službe: ”Hvala vam na dobroti”

Davor Javorović/PIXSELL

Osim pastoralnog djelovanja, mons. Bernatović nastavio je poslijeratnu obnovu župne crkve, a uredio je i obnovio brojne vjerske objekte poput župnog doma, Pastoralnog centra te Kapele svetog Roka u Gornjem gradu i Kapele svete Ane na Aninom groblju

Danas u 10 sati u Konkatedrali svetog Petra i Pavla, apostola održala se sveta misa na kojoj se od župljana oprostio mons. Adam Bernatović. Naime, svećenik je 2020. godine obilježio 45. godišnjicu svojega svećenstva, dok je župničku službu u osječkoj konkatedrali obavljao pune 24 godine.

”Dekretom nadbiskupa Marina Srakića iz 1999. godine došao sam u ovu župu s velikim poštovanjem i neizvjesnošću, svjestan velikih obveza koje me tu čekaju, ali i Isusovih riječi: ”Ne boj se”. Pri mom dolasku u župu, nadbiskup Marin izrekao mi je ove riječi: Ne boj se, ti to možeš”, započeo je mons. Bernatović svoj oproštajni govor.

Zahvalio je potom za svoje svećeničko djelovanje Bogu, a zatim i svojim biskupima koji su, ustvrdio je, uvijek imali očinsko i prijateljsko raspoloženje prema njemu – Ćirilu koji ga je zaredio, Marinu koji ga je poslao na službu u osječku konkatedralu te nadbiskupu Đuri Hraniću, čije je riječi dalje citirao u dekretu svojega razrješenja.

”Nakon 48 godina Vašeg svećeničkog djelovanja, od kojih ste posljednje 24 godine proveli u konkatedralnoj Župi svetog Petra i Pavla u Osijeku, koristim prigodu izraziti Vam duboku zahvalnost za Vaš predan, zauzet i postojan pastoralni rad. Uspjeli ste okupiti i animirati brojne redovite i povremene župne suradnike u liturgijskom i molitvenom životu te službama vezanim uz liturgijski život župne zajednice. Svesrdno ste se trudili izgrađivati živu zajednicu, ali jednako ste tako polučili mnoge vrijedne rezultate i na materijalnom planu ove župe”, napisao je nadbiskup Hranić.

Osim pastoralnog djelovanja, mons. Bernatović tako je nastavio poslijeratnu obnovu župne crkve, a uredio je i obnovio brojne vjerske objekte poput župnog doma, Pastoralnog centra te Kapele svetog Roka u Gornjem gradu i Kapele svete Ane na Aninom groblju. Također, bio je član Sinode koja je započela još 1998. godine. Šest godina nakon toga imenovan je dekanom Osječkog zapadnog dekanata, a na molbu nadbiskupa Marina papa Benedikt XVI. 2009. godine dodijelio mu je titulu monsinjora.

FOTO: Davor Javorović/PIXSELL

Zahvalnost je, između ostalim, Bernatović dalje izrazio i svim kapelanima, suradnicima koji su, svaki na svoj način, obogaćivali pastoralni rad i djelovanje, đakonima koji su svoje prve pastoralne korake učinili upravo u navedenoj župi, svim svećenicima koji su prošli kroz župu, bilo u ispomoći u svetoj ispovijedi ili u blagoslovu obitelji, svim ministrantima, zborašima, katehistima i katehetama, vjeroučiteljima, molitvenim zajednicama, paziteljima konkatedrale, ministrantima, biblijskoj skupini i čitačima, zborašima, djelatnicima župnog ureda te sestrama križaricama koje su ga dočekale i jedno vrijeme zajedno s njim djelovale u osječkoj konkatedrali. Posebnu je zahvalnost iskazao i sestri Branki Čuturi.

”Svojim je životom i redovničkim svjedočenjem kroz 20 godina u svakom pogledu izvrsno surađivala, a posebno u koordiniranju svih zborova te organiziranju pjevanja i župnih kateheza. Uvelike je olakšala moj rad i doprinijela ljepoti pastoralnog života, tako da bi bez nje bilo mnogo teže. Čak su i svećenici znali reći: ”Acina Branka”. Hvala ti jer si doista bila moja sestra i ostat ćeš uvijek u mojim molitvama”, poručio je mons. Bernatović.

U konačnici, zahvalio je svim krštenim dušama, ljudima dobre volje te suradnicima i posjetiteljima navedene župe.

”Najprije hvala svima vama koji ste redovito na nedjeljnim susretima, a potom i svim ljudima. Hvala vam na dobroti, neposrednim susretima, vjerničkim i ljudskim svjedočanstvima, dostojanstvenim slavljima vjerskih otajstava te sakralnosti i pobožnosti. Posebna hvala ide našem Gospodinu Isusu Kristu koji me smatrao dostojnim povjerenja i uzeo u svoju službu (1. Tim. 1,12). To je moto moje mlade mise. Na kraju vam, stoga, svima želim reći: Veliko hvala. Oprostite i sretno. Nastojte živjeti ljepotu svoje vjere koja je ovdje na Zemlji pa da se svi zajedno sretnemo kod Onoga za koga smo živjeli. Hvala vam i živjeli”, zaključio je govor mons. Bernatović.

FOTO: Davor Javorović/PIXSELL

Na misi se od župljana oprostio i vlč. Antun Nikolić koji je proteklih godinu dana u osječkoj konkatedrali obavljao službu župnog vikara. Druženje i domjenak povodom oproštaja od navedenih svećenika predviđeno je za sutra, 21. kolovoza u 19 sati u dvorištu župne kuće, a na njega pozvani su svi suradnici i vjernici.

Dekretom Nadbiskupijskog ordinarijata u Đakovu, novim je župnikom osječke konkatedrale imenovan vlč. Matej Glavica, dosadašnji petrijevački župnik. Njegovo će se uvođenje u navedenu župu održati u nedjelju, 27. kolovoza pod večernjom svetom misom u 18,30 sati.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari