nova generacija

Prošao vodeni, stiže leteći val! Komarci ponovo prijete

Davor Javorovic/PIXSELL

Nova generacija poplavnih komaraca stiže prema Osijeku, a borba ponovo počinje

Gradska uprava Osijeka nadala se kako je borba s komarcima iza njih, ali vodeni val koji je prošao kroz našu regiju probudio je usnule komarce u šumama i oni sad ponovo prijete.

U svibnju se Osijek uspješno borio s tri generacije poplavnih komaraca tako što je osim Osijeka tretirao u suradnji s okolnim općinama i njihove prostore.

“Dodatno smo prvi put nakon 2009. koristili i avion iznad naseljenog područja. U konačnici po prvi put smo u 24 sata tretirali cijelo područje grada i prigradskih naselja iz zraka i sa zemlje”, rekao je danas dogradonačelnik Dragan Vulin.

Pojavom (neočekivanih) oborina u Sloveniji vodeni val donio je novu rundu borbe s komarcima na kraju ljetne sezone. 

>> Visoki vodostaj prošao je bezbolno, ali sad prijeti nova nevolja: Vraćaju se komarci!

“Svjesni smo onoga što dolazi iako stanje sad nije zabrinjavajuće. Proteklih dana izdane su četiri preporuke za larvicidno tretiranje koje su i odrađene”, rekao je Vulin i dodao kako za takav tretman postoji ograničeno vrijeme u kojem se može tretirati dok se komarci nalaze u trećem i četvrtom stadiju pa je ovakav tretman vrlo izazovan.

One komarce koji će preživjeti ovakve tretmane tretirati će adulcitivno prema preporukama NZJZ.

“Očekujemo sredinom sljedećeg tjedna u šumskim područjima pojavu odraslih ličinki gdje se 3-4 dana roje”, dodaje Vulin i kaže kako nakon toga očekuju naloge za tretmane upravo u tom području prije nego komarci stignu prema urbanom području grada.

Ono što ide na ruku u borbi s komarcima jest rapidno opadanje vodostaja pa brže presušuju i područja na koje se voda razlila. Zbog toga se ličinke komaraca neće stići razviti.

Novi komarci u naseljenim područjima mogu se očekivati krajem sljedećeg tjedna, ali se nadaju da će što manji broj njih izmigrirati do grada. Za borbu s komarcima do sad je potrošeno 900 tisuća eura, a preostalo je još 510 tisuća za borbu s komarcima. Ukoliko bude potrebe, Grad Osijek osigurati će i dodatna sredstva.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari