objavljen natječaj

Grad Osijek planira preobrazbu nekoliko parkova i ulica: OČI-SRCE-RUKE-URBAN REVOLUTION u fokusu

Grad Osijek - natječajna dokumentacija

Inicijativa Novi europski Bauhaus poziva sve Europljane da zamisle i zajedno izgrade održivu i uključivu budućnost, a Grad Osijek želi iskoristiti te prilike

Grad Osijek planira rekonstruirati četiri gradske cjeline po principima Novog europskog Bauhausa  u okviru projekta OČI-SRCE-RUKE URBAN REVOLUTION. Kako bi u tome uspio, raspisan je javni natječaj na kojem se u prvoj fazi prikupljaju ponude za projektiranje, a ukupna vrijednost nabave iznosi 104 tisuće eura.

Inicijativa Novi europski Bauhaus poziva sve Europljane da zamisle i zajedno izgrade održivu i uključivu budućnost koja nas nadahnjuje na estetskoj, umnoj i duševnoj razini. Povezivanjem različitih sredina, obuhvaćanjem različitih disciplina i jačanjem sudjelovanja na svim razinama novi europski Bauhaus nadahnjuje pokret kojim se transformacija naših društava nastoji olakšati i usmjeriti u skladu sa sljedećim trima neodvojivim vrijednostima: održivost, od klimatskih ciljeva do kružnosti, nulte stope onečišćenja i bioraznolikosti, uključivost, od isticanja važnosti raznolikosti do osiguravanja pristupačnosti i priuštivosti i estetika i kvaliteta iskustva, koje dolaze do izražaja putem dizajna, pozitivne emocije i kulturne prednosti.

U sklopu projekta tako se planira urediti četiri lokacije među kojima su Šetalište kardinala Franje Šepera (kod Zdenca), Park Oscara Nemona, Park Zrinjevac i Županijska ulica (uključujući trg A. Starčevića, Trg Pape Ivana Pavla II i Županijska ulica do križanja s Ulicom Hrvatske Republike).

Projektanti koji se planiraju javiti na natječaj moraju dostaviti i 3D vizualizacije njihovih idejnih rješenja pa će biti zanimljivo vidjeti što su to zamislili.

Za svaku od lokacija dan je i okvirni koncept što je dozvoljeno u okviru NEB projekta:

EYES _ zdenac _ oči _ krug

Ideja _ glavni lajtmotiv su oči koje simboliziraju horizont, rijeku Dravu (vodu) kao stoljetnu obzornicu Osijeka, vidljivost, rijeka kao spajanje kultura i suživot uz rijeku (vodu), zdenac i oči su pjesnička metafora

HEARTS _ Park Oscara Nemona _ srce _ trokut

Ideja _  glavni lajtmotiv je srce koje simbolizira sredinu, centar, ljubav, toplinu, osjećaje, povezanost, ljubav majke i djeteta, središte života

HANDS _ Zrinjevac _ ruke _ kvadrat

Ideja _  glavni lajtmotiv su ruke koje sugeriraju stvaranje, mobilnost, pokret, sport, kreativnost

URBAN REVOLUTION _ Županijska ulica _ urbana revolucija _ linearno

Ideja _ glavni lajtmotiv je urbana revolucija u smislu drugačijeg (zelenog, održivog) korištenja javnog prostora, ne motorni promet nego pješačke i biciklističke površine, ne više parkirališta nego zeleni otoci

U okviru dostupne dokumentacije priložena su i ranija idejna rješenja, a dane su i okvirne ideje projektantima pa se tako predviđaju i igrala za odrasle, stijena za penjanje na dvoranu Zrinjevac i druga urbana rješenja poput panela sa zvucima vode i prirode, interaktivne igračke, uređenje dvorane Zrinjevac, redizajn i sadnju nove vegetacije.

Posebno je zanimljiva preobrazba Županijske ulice koja uključuje ukidanje kolnog prometa i parkirališta, nastavak preobrazbe Županijske ulice u zelenu ulicu namijenjenu pješacima, s originalno oblikovanim zelenim otocima, stvaranje ugodnog ozelenjenog javnog partera kojeg koriste sve generacije građana (urbana događanja, kafići) te nastavak sadnje visokog zelenila (izmaknuti dvostruki drvored), dizajn parternih ploha u započetim (postojećim) rasterima, materijalima i opremi, formiranje edukativnih zelenih otoka (npr. o slavonskim biljkama).

Naravno, sama realizacija ovih projekata ovisiti će o dostupnosti sredstava, a ukoliko se ostvare ovi projekti, bit će značajna probrazba grada.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari