zadnji je krik tehnike

U Osijek na probu stigao prvi električni autobus opremljen i punjačima za mobitele

PR

Autobus je zadnji krik tehnologije s kapacitetom 75 putnika

Kako se u europskim urbanim sredinama sve više uvode ekološki čista vozila i GPP je u svojim planovima modernizacije predvidio mogućnost uvođenja električnog autobusa.

“S tim u svezi u nekoliko smo navrata posljednjih godina pozivali europske proizvođače autobusa na prezentaciju najnovijih tipova autobusa, kako bi se što bolje pripremili za skoru nabavku”, poručuju u GPP.

Pozivu se odazvala tvrtka MAN IMPORTER Hrvatska, čiji će električni gradski autobus MAN Lion’s City E, biti predstavljen ovih dana Osječanima, između ostalog bavi se proizvodnjom i te vrste autobusa, te će se ovom prilikom obaviti testna vožnja i upoznavanje s načinom rada i upravljanja gradskim električnim autobusom.

Drugačijeg izgleda od uobičajenih dizelskih autobusa, ovo 12 metara dugo i 18 tona teško vozilo zadnji je krik tehnike, a novinari iz više od 20 europskih zemalja na nedavnom testiranju u Irskoj proglasili su ga najboljim autobusom 2023. godine. Ovaj dvoosovinski niskopodni gradski autobus ima potpuno električni pogonski sustav, a njegov centralno smješten elektromotor nazivne je snage 160 kW, dok mu je vršna snaga čak 240 kW. Na krovu mu je instalirano 6 baterijskih paketa snage 480 kWh što mu omogućava da uz dobre svakodnevne uvjete može prijeći i do 350 kilometara dnevno.

Ukupni kapacitet autobusa je 75 putnika, a putnicima će sigurno biti interesantna brojna moderna tehnologija unutar samog vozila. Tako će senzori i kamere javljati vozaču ima li pješaka, biciklista i drugih vozila u neposrednoj blizini. Za putnike s kolicima otvara se i automatska rampa koja olakšava ulaza i izlazak, a tijekom vožnje moguće je napuniti i mobitel jer su ispod sjedala USB utičnice.

Probna vožnja ovim električnim autobusom organizirana je za korisnike javnog prijevoza od 6. do 10. travnja, a isti će biti raspoređen na autobusne linije JUG II – Kanižlićeva – Vijenac Petrove gore – Retfala i JUG II – Josipovac, te Čepin 3–4 – MIO – Tenja 4-3.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari