upis u tijeku

U osječkoj školi možete postati Sommelier regionalnih vina

Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole upisuje novi Program obrazovanja

Dobra vinska kapljica prati romantične trenutke, zabave i
manifestacije. Osim toga, vino otvora brane, a dobro vino još je
bolje kada se ponudi na pravi način i u pravo vrijeme. Za to
trebaju osposobljene osobe. Stoga, ugostiteljski objekti imaju
sommeliere, odnosno poslužitelje posebno školovane za služenje
vina. Sommelier je ugostiteljski vinski ekspert okrenut gostu
čije povjerenje mora steći otvorenim i objektivnim nastupom, a
iznad svega znanjem. Sommelier je osoba široke kulture,
staloženih elegantnih pokreta, pristupačan stručnjak koji uvodi u
svijet enogastronomije.

U sklopu projekta: UP.03.3.1.05.0006 RCK VirtuOS – uspostava
regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i
ugostiteljstva, Ugostiteljsko – turistička škola u Osijeku
upisuje polaznike za program obrazovanja odraslih i cjeloživotnog
učenja “Sommelier regionalnih vina”. U
program obrazovanja mogu se upisati osobe koje imaju završenu
srednju školu i navršenih 18 godina, a prijaviti se mogu do 09.
siječnja 2023. godine.

Jedan od mentora tijekom spomenutog programa bit će vinski
savjetnik – sommelier Robertino Marinjak,
nastavnik ugostiteljskog posluživanja u Regionalnom centru
kompetentnosti Ugostiteljsko-turističkoj školi, Osijek.

“Na području Slavonije i Baranje turizam se sve više razvija. Iz
toga razloga program je namijenjen osobama koje imaju želju
naučiti sve o sljubljivanju vina i lokalne, domaće kuhinje.
Primjerice, ako je riječ o baranjskom vinogorju polaznik će
naučiti što se sve nudi od vina u tom vinogorju, koje su
karakteristike toga vinogorja i koja se jela nude. Program će
trajati 80 sati, a namijenjen je svim građanima. Riječ je o
takozvanom pilot projektu nakon kojega ćemo pokrenuti program u
trajanju 120 sati”.

Program je opsežan, svi zainteresirani kroz njega će dobiti puno
znanja počevši od podizanja vinograda, tehnologije proizvodnje,
organoleptičke analize vina, pa sve do sljubljivanja.

“Izvrsnost ovoga programa je u praktičnoj nastavi što je itekako
bitno. Obilazit ćemo vinograde, vinarije, vidjet ćemo na terenu
što znači rezidba, kako se proizvodi vino. Polaznici će imati
priliku upoznati vinare, postavljati im pitanja. Predavanja će se
odvijati i u đakovačkoj Srednjoj strukovnoj školi Antuna Horvata,
koja je partner Regionalnog centra kompetentnosti
Ugostiteljsko-turističke škole, Osijek u projektu VirtuOS.
Boravit ćemo znači i u đakovačkom kraju, u Trnavi, u njihovom
novom pokaznom praktikumu. Ukratko, bit će izvrsno!”, istaknuo je
Robertino Marinjak.

Na mrežnoj stranici objavljen je javni poziv za
spomenuti program.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari