Tijekom predstavljanja učenici su dobili informacije o različitim mogućnostima školovanja nakon završetka srednje škole
Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko – turistička
škola, Osijek, u utorak 22. studenoga 2022. organizirao je u
prostoru škole predstavljanje visokih učilišta i sveučilišta u
sklopu aktivnosti “Kamo na studij?”.
Posebnost ovoga događanja jest što su se predstavljanju odazvale
visoke škole i fakulteti iz cijele Hrvatske, Iz Zagreba, Pule,
Zadra, Požege, Virovitice, Splita, Dubrovnika, Osijeka.
Tijekom predstavljanja učenici su dobili informacije o različitim
mogućnostima školovanja nakon završetka srednje škole.
“Veseli me što sam učenicima u Osijeku u Ugostiteljsko –
turističkoj školi, koja je regionalni centar kompetentnosti,
mogao predstavili naš studijski program Menadžmenta ruralnog
turizma i Specijalistički diplomski studij destinacijskog
menadžmenta jer nudimo im da se usavršavaju u području
gastronomije, agro turizma, kulturnog turizma, vinskog turizma,
turizma u zaštićenim područjima, na kraju krajeva povezujemo sve
resurse koje naše područje ima u jedan integrirani turistički
proizvod ili pak bolje rečeno integrirani turistički doživljaj.
Krajnji je cilj komercijalizirati sve vrijednoti
slavonsko-baranjskog područja u jedan cjelokupni proizvod.”,
rekao je Božidar Jaković, pročelnik Odjela za
turizam Veleučilišta u Virovitici.
“Kao bivši učenik čvrste sam temelje dobio upravo u
Ugostiteljsko-turističkoj školi u Osijeku. Pomogli su mi da bih
danas mogao sve to nadograđivati na fakultetu. Ovdje sam završio
za zanimanje kuhar, dok mi danas fakultet pruža dodatna znanja o
gastronomiji, vinu i drugim napitcima, a vrlo važnu ulogu u tome
ima terenska nastava. Usporedio bih sebe s današnjim
srednjoškolcima te bih rekao kako im se više toga pruža, posebice
jer se obrazuju u regionalnom centru kompetentnosti. Da se
slikovito izrazim, dobiju gotovo jelo na pladnju i vjerujem da će
neki od njih uskoro biti sa mnom rame uz rame. To je zapravo
ključno, da stječemo kompetencije kako bismo kasnije mogli
podizati gospodarske aktivnosti.”, istaknuo je Zvonimir
Paponja, student Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u
Požegi.
Aktivnost je bila namijenjena zainteresiranim učenicima završnih
razreda četverogodišnjih zanimanja.
“Oduševljena sam današnjim događajem u našoj školi iz razloga što
sam sigurna da želim nastaviti školovanje premda nisam još posve
sigurna u kojem smjeru i koji ću fakultet odabrati. Međutim, s
obzirom da sam u ovoj školi dobila dobru podlogu razmišljam o
nastavku obrazovanja kroz smjer turizma. Danas sam obišla sve
promotivne štandove fakulteta i moram istaknuti kako su njihovi
predstavnici bili izuzetni otvoreni i pristupačni te su se
svojski trudili otkloniti sve nedoumice koje sam imala. Još bih
naglasila kako se za 10 godina vidim kao menadžerica nekog
hotela.”, rekla je Rafaela Kofranek, učenica 4.
razreda smjera turističko-hotelijerski komercijalist.
“Obrazovanje u Ugostiteljsko-turističkoj školi u Osijeku je
odlično jer imamo stručne nastavnike koji pohađaju brojne
edukacije i to znanje vrijedno prenose na nas učenike što je meni
pomoglo da dobijem uvid u najnovije trendove i događanja u
turizmu i ugostiteljstvu. Današnji sajam za mene je odlična
prilika jer sam se dvoumila između nekoliko fakulteta. Iz prve
sam ruke mogla doznati od studenata i predstavnika fakulteta sve
što me je zanimalo. Također bih se nadovezala na moju školsku
kolegicu i kazala bih kako se za 10 godina vidim kao djelatnica u
Turističkoj zajednici.”, napomenula je Lucija
Belaj, učenica 4. razreda smjera turističko-hotelijerski
komercijalist.
“Bila je to izvrsna prigoda da se predstavnici čak 17 visokih
učilišta i sveučilišta predstave učenicima jer veseli podatak da
većina naših učenika nakon stečenog strukovnog zanimanja ima
želju za nastavkom obrazovanja. Za našu strukovnu školu, okupiti
ovoliki broj fakulteta, veliki je uspjeh, prije svega jer
smatram da to nije uspjelo niti jednoj drugoj strukovnoj
obrazovnoj ustanovi. Dakle, mi školujemo učenike za trogodišnja
zanimanja i referentna smo škola za obrazovanje učenika koji će
se zaposliti u sektoru ugostiteljstva i turizma te napose biti
okosnica u našoj najjačoj gospodarskoj grani, a riječ je o
zanimanjima kuhar, konobar i slastičar. Ovome događanju
prethodila je obostrana dobra volja te izvrsna komunikacija jer
smo njihovim dolaskom našim učenicima omogućili pravodoban izvor
informacija i odgovor na vječno pitanje, što i gdje će kasnije
raditi i što mogu očekivati od svoje budućnosti.”, naglasio je
Andrej Kristek, ravnatelj
Ugostiteljsko-turističke škole u Osijeku.