akademija Le Cordon Bleu

Prestižna pariška škola kuharstva održala edukaciju u Osijeku

U Regionalnom centru kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička
škola Osijek, predstavljeni su obrazovni programi i održana je
demonstracija francuske gastronomije u izvedbi prestižne svjetske
kulinarske škole, čuvene pariške akademije Le Cordon
Bleu, koja se ovim jedinstvenim gastronomskim događajem po
prvi put predstavila na hrvatskom tržištu.

“Ono što sam vidio za ovo kratko vrijeme koliko sam u Osijeku
jest da su ljudi prekrasni, a hrana, odnosno vaša gastronomija
jako je interesantna. Veseli me što sam došao u
Ugostiteljsko-turističku školu u Osijeku gdje sam odmah uočio
odlične uvjete koje imate za rad i edukaciju. Posebno sam sretan
što upisujete tako velik broj učenika i što je velik interes za
upis u ugostiteljsko-turistička zanimanja. Ponosan sam što mogu
surađivati s Ugostiteljsko-turističkom školom koja je Regionalni
centar kompetentnosti i ja bih rekao izvrsnosti. Kada je riječ o
edukaciji mi gajimo iste vrijednosti kao i vi u Osijeku”,
istaknuo je Philippe C. Rocheron, voditelj
Odjela za zapošljavanje i razvoj Le Cordon Bleu akademije.

Tijekom demonstracije otkrivene su tajne francuske kuhinje i
mogla su se kušati inovativna jela pripremljena sa našim domaćim
slavonsko-baranjskim namirnicama u francuskom štihu.

U pripremu jela bili su uključeni naši nastavnici kuharstva i
učenici, kojima je to bilo izvrsno iskustvo radi daljnjeg razvoja
karijere.  

“Nakon što sam dvije godine zaredom po 45 dana boravio na
pariškoj akademiji Le Cordon Bleu velika nam je čast i
privilegija što su predstavnici te ugledne akademije došli kod
nas u našu školu. U prvom redu zbog njihove kvalitete rada, ali i
iskustva koje na nas prenose. Ljepota Akademije je što nas uče
tehnikama rada jer je to najbitnije. Recept možete naučiti, ali
međukoraci tijekom pojedinih faza tehnološkog postupka izrade
jela to je najbitnije. Ukratko, upravo međukoraci čine razliku.”,
kazao je Ivan Kelava, nastavnik kuharstva u
Ugostiteljsko-turističkoj školi Osijek.

Ova jedinstvena kulinarska demonstracija francuskih vještina i
znanja, koja je rezultat uspostavljene suradnje između naših
obrazovnih ustanova, uspješno završenih programa usavršavanja
naših nastavnika i mentora, koja se provodi se u okviru EU
projekta – UP.03.3.1.05.0006 VirtuOS  – uspostava
regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i
ugostiteljstva, održava se pod vodstvom chef-a
Phillip Clerguea, a u suradnji s nastavnicima i
mentorima Ugostiteljsko-turističke škole i škola partnera
projekta VirtuOS – Vinkovaca, Đakova, Požege i Virovitice.

“Danas smo prezentirali dva jela, fileti smuđa u mlinarskom umaku
uz kavijar od patlidžana te jelo od smokve u kremi od badema i
pistacija. Sve je prošlo jako dobro, imali smo laganu radionicu
zahvaljujući toplom dočeku, dobroj organizaciji i sjajnoj
asistenciji nastavnika i učenika”, napomenuo je chef instruktor
Phillip Clergue.

Događaj je održan uz potporu Grada Osijeka, Osječko-baranjske
županije, Francuske Alijanse Osijek i Veleposlanstva Republike
Francuske čija je prva tajnica gđa Lilas
Bernheim
, zamjenica veleposlanika i prva savjetnica
veleposlanika
Francuske Republike u Republici Hrvatskoj
svoje zadovoljstvo događajem podijelila sa nazočnima: “Veselim se
što sam danas mogla prisustvovati demonstracijskoj radionici
francuske gastronomije u vašoj školi, u suradnji s Le Cordon Bleu
iz Pariza i šefom Philippeom Clergueom. Također, divila sam se
ozbiljnosti i talentu učenika i njihovih profesora. Danas sam
ovdje zato što je gastronomija moćan medij za širenje utjecaja i
dragocjena gospodarska prednost. Ona omogućuje potporu izvozu u
poljoprivredno-prehrambenom sektoru, no isto tako i promociju
jedne zemlje i njezinih područja u svoj njihovoj raznolikosti
(proizvodima, znanju i iskustvu, itd.). Našim dvjema zemljama
zajedničko je upravo to što se radi o dvjema turističkim nacijama
mediteranskog štiha koje se mogu pohvaliti i kulturom zaleđa i
njihovoga bogatoga tla. Naša je suradnja intenzivna u različitim
područjima izvrsnosti, no možda je gastronomija, užitak dobrog
jela i druženja jedna od stvari koja nas najbolje povezuje. To je
ono što ovdje zajedno slavimo zahvaljujući
Ugostiteljsko-turističkoj školi iz Osijeka i Le Cordon Bleu iz
Pariza. I to je ono što nas poziva na još intenzivniju suradnju,
na primjer na razvoj francusko-hrvatskih projekata za jačanje
učenja francuskog jezika struke. U tom pogledu, pozdravljam
predstavnike Francuske alijanse u Osijeku koji su ovdje zajedno s
nama, a koji su stručnjaci u tom području.”.

“Kao najboljoj destinaciji gradskog kontinentalnog turizma u
Hrvatskoj važno nam je da se ljestvica konstantno podiže i da se
ulaže u kadrove. Čestitam ravnatelju škole na izvrsnim uspjesima
koje ova škola postiže na nacionalnoj i međunarodnoj razini i sad
je očito da možemo očekivati svjetliju budućnost.”, rekao je
Vladimir Ham, predsjednik Gradskog vijeća Grada
Osijeka.

“Ovo je bila edukacija na najvišoj razini. Dokaz tomu je dolazak
predstavnika iz drugih gradova i županija, kao i predstavnika iz
Splitsko-dalmatinske županije iz tamošnje Visoke škole. Naša
Ugostiteljsko-turistička škola Osijek je škola koja pomiče
granice. Dakle, dva europska projekta u kojima sudjeluje i koji
su vrijedni 95 milijuna kuna projekti su na kojima će na neki
način počivati reforma strukovnog obrazovanja. Mi smo primjer
dobre prakse u Hrvatskoj i šire.”, kazala je Miranda
Glavaš – Kul
, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje
i mlade Osječko-baranjske županije.

“Osječko-baranjska županija kao osnivač Ugostiteljsko-turističke
škole Osijek, jednako tako kao partner u projektu uspostave
Regionalnog centra kompetentnosti u sektoru ugostiteljstva i
turizma, ponosna je na ovaj projekt. Smatramo da je ova škola
rasadnik kadrova za turizam i ugostiteljstvo jer susrećemo se s
činjenicom da je tih kadrova na tržištu sve manje. Čovjek je
ključ uspjeha, a jednako tako ključ uspjeha je obrazovanje bez
kojega nema napretka.”, istaknula je Tatjana
Turalija
, pročelnica Upravog odjela za turizam, kulturu
i sport Osječko-baranjske županije. 

“Velika nam je čast i zadovoljstvo što smo našu suradnju s
akademijom Le Cordon Bleu, a koja je započela prije dvije godine,
okrunili njihovim dolaskom i predstavljanjem na hrvatskom
 tržištu i to upravo u našem regionalnom centru
kompetentnosti. Naime, u okviru projekta koji provodimo, a koji
je financiran iz Europskog socijalnog fonda, jedan od bitnih
elemenata je upravo jačanje kompetencija nastavnika i mentora kod
poslodavaca. Bila nam je velika želja, kako ravnatelja,
strukovnih nastavnika i roditelja naših učenika, da naša djeca
dobiju kompetencije koje su potrebne tržištu rada i to na način
da uče od najboljih. Upravo to prenošenje znanja koristit će
našem gospodarstvu i podići ugostiteljstvo i turizam na jednu
višu razinu. Vjerujemo da imamo puno potencijala kao turistička
destinacija jer vodimo se krilaticom da izvrsnost destinacije
kreće od edukacije.”, naglasila je Dorotea
Telarović
, voditeljica projekta, dok je ravnatelj
Andrej Kristek zaključio: “Na današnjem događaju
tražilo se mjesto više, što govori puno kako o potrebi za
unapređenjem znanja i vještina, tako i o koristi koje donosimo u
regiju putem ovog EU projekta. Iznimno raduje nazočnost
predstavnika eminentnih hotela, restorana, poslovnih škola,
fakulteta i srednjih škola iz regije. Podrška Veleposlanstva
Republike Francuske i Francuske Alijanse Osijek dodatno daje
jednu međunarodnu dimenziju i ohrabruje nas na nove edukativne
pothvate. Posebno se zahvaljujemo svim našim partnerima i
dionicima sektora turizma i ugostiteljstva, te Osječko-baranjskoj
županiji, bez kojih ovo ne bi bilo moguće.”.

Ova kulinarska radionica predstavlja jedinstvenu demonstracija
francuskih vještina i znanja, rezultat je uspostavljene suradnje
između naših obrazovnih ustanova, uspješno završenih programa
usavršavanja naših nastavnika i mentora, i provodi se u okviru EU
projekta – UP.03.3.1.05.0006 VirtuOS  – uspostava
regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i
ugostiteljstva koji je financiran sredstvima iz Europskog
socijalnog fonda.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari