na jugu 2

Krenula gradnja islamskog centra u Osijeku

Dugogodišnja najava gradnje islamskog centra u Osijeku danas je dobila i svoju konačnu potvrdu

Nakon što je proteklog mjeseca potpisan ugovor s izvođačima radova Osijek-Koteksom i Projektgradnjom plus za izgradnju budućeg islamskog centra, danas je u osječkom naselju Jug 2, položen i kamen temeljac i tako obilježen sami početak gradnje.

Muslimanska zajednica Osijek broji oko 2000 vjernika, a sami centar bit će još jedno mjesto susreta, dobročinstva i pozornica međureligijskog dijaloga.

>> Kreće gradnja islamskog centra u Osijeku, a pomoći će ju i arapske zemlje

“Danas je veliki dan za Grad Osijek, Republiku Hrvatsku, Islamsku zajednicu u Hrvatskoj, ali i veliki dan za sve ljude dobre volje koji zagovaraju mir, toleranciju i suživot. Ovim Islamskim centrom Osijek će dobiti novu dodatnu arhitektonsku vrijednost što i zaslužuje kao jedan multikulturalni, multinacionalni i multireligijski grad koji u cijelosti poštuje i uvažava kulturna, vjerska i druga prava, kako vjerskih tako i nacionalnih manjina”, naglasio je predsjednik Izvršnog odbora (IO) Medžlisa Mendu Imeri.

Molitveni dio, džamija s minaretom visine od 25 metara, samo je jedan njegov dio, a predviđena je i multifunkcionalna dvorana za različite vrste obrazovnih, kulturnih i drugih sadržaja, restoranski dio te ostali sadržaji koji će ostvarivati ideju centra kao mjesta druženja i susreta. Centar će se prostirati na ukupno 800 metara kvadratnih.

Pored predstavnika muslimanske zajednice, na samo polaganje kamena temeljca stigli su i predstavnici ostalih vjerskih zajednica, a među njima bio je i nadbiskup Đuro Hranić.

“U Slavoniji imamo tradiciju poštovanja prava i sloboda islamske zajednice, što potvrđuje i činjenica da je na tom području prva i najstarija džamija sagrađena 1969. u Gunji”, istaknuo je Hranić.

Sama gradnja trajati će nešto manje od dvije godine, a otvorenje centra planirano je za 2024. godinu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari