ide na restauraciju

Privremeno uklonjen “Spomenik nepoznatom vojniku” iz Parka kralja Držislava

Grad Osijek

Spomenik je originalno postavljen 1898. godine u Perivoju kralja Tomislava, a na sadašnjoj lokaciji je od 1996. godine

U tijeku je uklanjanje “Spomenika nepoznatom vojniku” u osječkom Parku kralja Držislava, a razlog je restauracija, objavili su iz Gradske uprave. Na restauraciju će u Zagreb iz kojeg bi se trebao vratiti za dva mjeseca. Zamišljeno je da se spomenik vrati na svoju originalnu poziciju, a to je Perivoj kralja Tomislava.

Spomenik je podignut 1898. godine u spomen palim vojnicima i časnicima 78. pješadijske domobranske pukovnije generala Josipa Šokčevića (rođenog Vinkovčanina i kasnijeg hrvatskog bana) koja je svoje domicilno mjesto imala u Osijeku. Sudjelujući u bitci kod mjesta Chlum između Kraljičinog Graca i Sadove u Češkoj u sastavu austrougarske vojne sile u Austrijsko-pruskom ratu 3. srpnja 1866. godine, pukovnija je žrtvovana i gotovo u cijelosti uništena. Dvadesetak godina kasnije na poticaj tadašnjeg zapovjednika ove pukovnije pokrenuta je akcija da se u znak pijeteta na poginule, u Osijeku, sjedištu pukovnije i Virovitičke županije odakle je bio najveći broj poginulih vojnika, podigne spomenik “nepoznatom vojniku”.

FOTO: Grad Osijek

Spomenik se prvotno nalazio u današnjem perivoju kralja Tomislava, odakle je uklonjen 1945. te je na njegovo mjesto postavljen spomenik NOB.

FOTO: Grad Osijek

1963. godine spomenik je vraćen u Osijek, ali ne u spomeničkom svojstvu već kao vrtna skulptura postavljena u dvorište Galerije likovnih umjetnosti. 1991. godine otpremljen je u Zagreb radi uvrštavanja u izložbu “Tisuću godina hrvatske skulpture” kojom prigodom je i restauriran.

Spomenik je 30. studenog 1996. godine vraćen u prostor Parka kralja Držislava.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari