potpian sporazum u mostaru

Osijek i Mostar postali gradovi prijatelji

Grad Osijek

Prvu zajedničku aktivnost predstavnici dvaju prijateljskih gradova imaju već na sam dan potpisivanja Sporazuma, kada će sudjelovati na Međunarodnoj stručnoj konferenciji iz turizma i zaštite okoliša "Mostar – neotkriveni turistički potencijali”

Grad Osijek i Grad Mostar potpisali su u četvrtak u mostarskoj Gradskoj vijećnici Sporazum o prijateljstvu i suradnji. Sporazum, kojemu je cilj unaprijediti prijateljske odnose, posebno na području gospodarstva, kulture, turizma, obrazovanja i sporta, potpisali su gradonačelnici Osijeka i Mostara Ivan Radić i Mario Kordić.

Tom prigodom istaknuli su sličnost i prijateljske odnose dvaju gradova.

“U razgovoru smo ponovno osvijestili našu bliskost i povezanost kroz događanja u bliskoj povijesti i kroz današnja događanja. Sveučilišta u Mostaru i Osijeku usko surađuju. Puno je i stanovnika grada Osijeka porijeklom s ovih prostora. Veselim se budućoj suradnji Grada Mostara i Grada Osijeka, kao i Mostara i Osječko-baranjske županije”, rekao je mostarski gradonačelnik Mario Kordić i zahvalio vijećnicima koji su podržali ovu inicijativu.

“Izuzetno nam je drago da je Mostar 15. grad prijatelj Osijeka. Osim veličine naših gradova i broja stanovnika, oba su grada smještena uz rijeke, Mostar na Neretvi, Osijek na Dravi. Jedan i drugi grad su gospodarska, kulturna, sveučilišna i zdravstvena središta svojih regija. Mnogo stanovnika Osijeka potječe iz ovih krajeva”, istaknuo je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Dodao je da je Osijek uspio preokrenuti negativne trendove ističući kako trenutačno bilježi najveću zaposlenost u posljednjih 10 godina, ali i najmanju nezaposlenost.

“Više je useljenih nego iseljenih, narasla je prosječna plaća. Po ekonomskim pokazateljima Osijek drži stabilno četvrto mjesto u Hrvatskoj i drugo mjesto po neto dobiti, jedino je Zagreb ovdje ispred Osijeka. U ovom trenutku na području Osijeka u tijeku su investicije vrijedne milijardu kuna, najvećim dijelom financirane izvanproračunskim sredstvima, europskim ili nacionalnim”, dodao je gradonačelnik Radić.

Svečanosti potpisivanja Sporazuma nazočili su i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i njegov zamjenik Mato Lukić, te glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina, kao i mostarski vijećnici.

FOTO: Grgo Jelavić/PIXSELL

“Najveća poveznica između Mostara, Osijeka i Osječko-baranjske županije je hrvatski narod. Moramo se držati zajedno i pomagati Hrvatima u BiH i njihovim političkim nastojanjima. Tu smo da bismo pomogli u tom smjeru, s našim iskustvima i savjetima, ali i da bismo mi prihvatili savjete i iskustva gradonačelnika Mostara i Gradskoga vijeća”, rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Prvu zajedničku aktivnost predstavnici dvaju prijateljskih gradova imaju već na sam dan potpisivanja Sporazuma, kada će sudjelovati na Međunarodnoj stručnoj konferenciji iz turizma i zaštite okoliša “Mostar – neotkriveni turistički potencijali”.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari