U okviru uspješne suradnje Regionalnog centra kompetentnosti
Ugostiteljsko-turističke škole, Osijek i kompanije Franck, u
utorak 26. travnja 2022. godine, s početkom u 11:00
sati, u restoranu škole (Matije Gupca 61, Osijek), održala
se radionica COFFEE & TEA EXPERIENCE DAY by
Franck barista team!
Cilj eventa bio je educiranje učenika, nastavnika i mentora kod
poslodavaca kroz zanimljive barističke radionice, kao i
promicanje kulture ispijanja i pravilne pripreme kave i čaja,
stoga je Franckov tim barista i tehnologa iz
Organoleptičkog laboratorija kave i čaja proveo tematske
edukacije na 4 radne jedinice (Franck event pulta).
Prva radionica bila je prikaz raznih metoda pripreme
Specialty kave – Filter Chemex, Moka caffetiera, French
Press, Cold Brew… Trendovi se mijenjaju, a samim tim
istražujemo različite načine pripreme kave. Franckov tim barista
stručno je opisao različite pripreme kave i skrenuo pozornost na
vrlo bitne detalje koje, poput receptura za vrhunska jela,
mijenjaju doživljaj uživanja u najbolje ručno biranim zrnima
Franck Speciality single origin kava.
Latte art – vještine ukrašavanja kave pomoću ruke
te 3D Coffee printera bila je radionica oslikavanja po
površini cappuccina i prikazala je mogućnosti i tehnike kako
ukrasiti napitak u baru na profesionalnoj espresso opremi.
Prezentacija profesionalnih Franck barista uvela je u svijet
umjetnosti, koje ujedno napitke u baru čine
posebnima.
Svijet čaja prikazala
je različite postupke prerade i pripreme čajnih
listića do savršene šalice čaja. Zajedno su otputovali i
otkrili čarobni svijet čajeva s različitih dijelova svijeta koji
se proizvode drugačijim tehnološkim procesima, raznolikim
kulturnim i društvenim dobrima, različitim načinima berbe, ali
jedno im je zajedničko, a to je da se svi nastaju od listića
jedne biljke, Camellie sinensis.
Predstavili su i najpoznatije vrste čajeva, osobine po kojima se
razlikuju, od listića do samog napitka. Govorili su o
cuppingu čaja, načinu na koji se čaj cuppira i uveli vas u
umjetnost i znanost koju koriste ljubitelji čajeva diljem
svijeta. Kušali su čajeve i otkrivali koje sve raznolike
arome, profinjene i veličanstvene, možemo osjetiti u različitim
vrstama čaja.
Coffee cupping – vježba senzorike/testiranje vlastitih
osjetila okusa i njuha te metoda odabira zrna kave
(arabica/robusta i arome u kavi). Ljudska osjetila i dalje
su nezamjenjivi faktor pri kušanju kave, a master cupper je osoba
izuzetno istreniranih osjetila koji na temelju uzorka od svega
300 do 500 g kave, koja stiže iz svih dijelova svijeta, treba
donijeti odluku o kupnji jako velike količine kave, koja može
dosezati i preko 50 tona. Predstavili su cupping kave,
metodu koju master cupper koristi u svom svakodnevnom radu,
razlike između dvije osnovne vrste kave: Arabice i Robuste te put
koji kava prijeđe od plantaže do šalice.
Na radionici je sudjelovalo 50 nastavnika i učenika škola u našoj
regiji koje obrazuju u turizmu i ugostiteljstvu, kao i
predstavnici eminentnih ugostiteljsko-turističkih tvrtki.