jedno od poznatijih osječkih stabala

Orezivanjem suhih grana Grad produljuje život hrastu lužnjaku u Jägerovoj

Grad Osijek

Grad Osijek angažirao je urbane šumare, arboriste koji su hrast pregledali i tretirali ga s ciljem produljenja njegovog života

Hrast lužnjak na raskrižju Jägerove i Školske ulice, jedno od poznatijih osječkih stabala i malobrojnih ostataka Generalskog vrta iz 18. stoljeća, pregledan je i orezan danas.

Stablo se suši od vrha te je u fazi umiranja, zbog čega je nužno orezati suhe grane, pregledati trulež i tretirati ju lijekovima. Grad Osijek stoga je angažirao urbane šumare, arboriste koji su  hrast pregledali i tretirali ga s ciljem produljenja njegovog života. Pregle se izvodi uporabom instrumenta rezistografa, nakon čega su urbani šumari penjači orezali suhe grane te dali naputke o njegovom daljnjem održavanju.

FOTO: Grad Osijek

Inače, Generalski vrt iz kojega potječe ovaj hrast lužnjak nastao je u 18. stoljeću. U određenom razdoblju prostirao se na površini od sedam hektara na prostoru između današnje Kapucinske ulice, Europske avenije i Jagerove ulice, a donekle je prelazio i preko Radićeve ulice. Nije poznato kada je posađen hrast lužnjak, no sasvim je sigurno kako je riječ o prilično starom stablu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari