Riječ je o školskom projektu "Ne bacaj hranu!" koji uključuje predavanja i radionice posvećene smanjenu otpada od hrane
Učenici završnih razreda kuharstva i slastičarstva te
turističko-hotelijerski komercijalisti koji slušaju kuharstvo sa
slastičarstvom Regionalnog centra kompetentnosti
Ugostiteljsko-turističke škole Osijek recikliraju hranu.
U sklopu horizontalnih načela prosjekta VIRTUS – Uspostava
infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti
KK.09.1.3.01.0020 provodi se edukacija Recikliranje hrane.
Riječ je o školskom projektu “Ne bacaj hranu!”
koji uključuje predavanja i radionice posvećene smanjenu otpada
od hrane, ne samo kao globalnom problemu današnjice, već i
problemu s kojim se svakodnevno susrećemo kod kuće, ali i u
školskim praktikumima. Dva kruga predavanja su odrađena, a
otpočeli smo s radionicama u školskim praktikumima kuharstva i
slastičasrtva u kojima učenici s nastavnicima struke osmišljavaju
i pripremaju jela od ostataka hrane.
Naučili su kako je problem bačene hrane, globalni problem te kako
se ne baca samo hrana nego se uzaludno troše resursi koji su
doveli do proizvodnje hrane. Kako planirati kupnju, kako čitati
oznake trajnosti, slagati jelovnike i objasniti naziv pojedinoga
jela, pripremati hranu, spremati ju, skladištiti namirnice i
čuvati ih teme su koje su usvojili tijekom predavanja. Na temelju
svih tih informacija, osmislili su različita jela i slastice od
ostataka u kuhinji, koje se dokumentiraju te će recepti biti
dostupni u digitalnoj brošuri. Istovremeno se provodi i
istraživanje koliko se hrane baca u praktikumima RCK
Ugostiteljsko-turističke škole.