urbani šumari

Ne sade se samo patuljci: U Osijeku zasađena mladica “tinejdžer”

Česte su bile kritike na sadnju mladih stabala patuljastog rasta u Osijeku, ali čini se kako se stvari polako, ali sigurno mijenjaju

Tijekom ove godine u Osijeku su zasađena brojna stabla, pa je tako primjerice Naselje Vladimira Nazora nakon dugogodišnjeg isključivog rušenja dobilo više desetaka novih stabala trešnje koji će kroz koju godinu čini potpuno novo ruho ovog naselja. Sličnih lokacija u Osijeku ima još nekoliko, a u gradskoj upravi odlučili su se pobrinuti za osječke parkove.

Tako je u parku Petra Krešimira IV jučer zasađen pravi tinedžer, stablo javora mlječa staro čak 20 godina.

“Posebnost ove sadnje je bio jedan javor mlječ prsnog promjer 17 cm, težak nekoliko tona, nadzemne visine preko 8 m, visine bale 1,35 m i promjera korijenske bale 1,5 m. Uslijed svojih dimenzija morao se podzemno sidriti. Na javnim zelenim površinama grada Osijeka prvi puta se sadilo stablo ovakvih dimenzija i prvi puta se podzemno sidrilo”, rekla je Jasenka Vizentaner koju se često osporavalo proteklih godina kad je u pitanju gradsko zelenilo.

Sadnju su zajednički odradili osječki Unikom i tvrtka Urbani šumari iz Zagreba koji su specijalizirani upravo za gradsko zelenilo i sadnju sličnih stabala.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari