gradski stožer civilne zaštite

Građani mogu izaći u parkove, na promenadu, šetati pse, ali preporuka je ostanite doma

Ivica Benić/SiB.hr

Policija je najavila kontrole zadržavanja na javnim mjestima, a kako su brojni Osječani prisutni na promenadi za mišljenje i preporuku smo pitali i Gradski stožer civilne zaštite

Lijepo vrijeme Osječane kao i uvijek poziva u šetnju omiljenim gradom, ali u ovo vrijeme poziva na oprez nikada dosta. 

Kako bi se spriječila okupljanja većeg broja građana na javnim površinama Osijek je u zrak dignuo i dronove, a policija je najavila i kontrole tijekom vikenda u cilju sprječavanja grupiranja građana na ulicama i drugim javnim površinama. 

>> Policija će tijekom vikenda provoditi mjere ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima

Za mišljenje i preporuku upitali smo i Gradski stožer civilne zaštite, a odgovor nam je dao mr. sc. Boris Piližota, načelnik stožera:

“Nacionalni stožer civilne zaštite preporučio je građanima boravak na otvorenom uz obavezno držanje razmaka od minimalno 2 metra. Dakle, da, građani mogu izaći u parkove, na promenadu, šetati pse i sl., ali bez okupljanja u grupe, bez bliskih susreta i razgovora na udaljenosti manjoj od 2 metra. No, preporučujemo građanima da ipak u što većoj mjeri poštuju poruku ostani doma!

>> Stožer stalno ponavlja: “”Držite socijalnu distancu!”” Znate li što to zapravo znači?

U svrhu nadzora najkritičnijih područja gdje se građani mogu okupljati u većim skupinama na način koji je suprotan mjerama koje je odredio Nacionalni stožer civilne zaštite, interventna državna postrojba Civilne zaštite Osijeka raspolaže s 10 dronova pomoću kojih prati situaciju iz zraka. Ispred Stožera civilne zaštite Grada Osijeka mogu reći da sam zadovoljan suradnjom s centrom 112 gdje je središnja kontrolna soba, ali i s građanima koji se u velikoj većini pridržavaju mjera socijalnog distanciranja.

Osim toga, dronovi rasterećuju i policijske resurse, odnosno policajac ne mora fizički otići do određene lokacije kako bi provjerio postoji li grupiranje građana nego odlazi tek po potvrdi centrale za nadzor. Drago mi je što je Osijek prvi grad u Hrvatskoj u kojem su nabavljeni dronovi za ovu namjenu, a koji će nam ostati na raspolaganju i kada prođe epidemiološka kriza.” – rekao je Boris Piližota. 

>> Provjerili smo kako se Osijek dronovima bori protiv koronavirusa

Pokušajmo ipak svi zajedno skupiti i snage i strpljenja te slušajmo poruke nadležnih i budimo odgovorni.  

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari