
Malo je poznato ipak da je riječ o nesuđenom inženjeru elektrotehnike koji je razne uređaje i mjerne instrumente davno zamijenio smjesom od brašna i vode. Dobro se sjeća, prvu je pizzu kušao negdje u petoj godini života
U okviru serijala ”Poduzetnici u Slavoniji i Baranji” svake druge nedjelje predstavljamo priču o lokalnim pojedincima koji dokazuju to kako Slavonija i Baranja, unatoč brojnim mišljenjima i predrasudama, postaju plodno tlo za razvoj brojnih poduzetničkih inovacija.
Ove nedjelje pišemo hrvatskom pizza majstoru iz Osijeka, vlasniku pizzerije Novi Saloon i pokretaču Bocconcino Pizza Bara, poznatom po iznimnim uspjesima na međunarodnim natjecanjima. U javnosti je prepoznat kao dvostruki nositelj titule najboljeg pizza majstora na svijetu, a njegova je reputacija izgrađena na nizu važnih postignuća.
Osvajač je zlatne medalje na Campionato Mondiale del Pizzaiuolo u Napulju 2023. godine, gdje je kao dio tima osvojio prvo mjesto. Godinu dana kasnije, 2024., na istom je svjetskom prvenstvu ponovno briljirao te postao svjetski prvak u kategoriji Pizza di Stagione, zahvaljujući svojoj pizzi nazvanoj Crostino. Iste je godine osvojio i drugo mjesto na International Pizza Cupu u Italiji, potvrđujući status jednog od najuspješnijih pizzaiola u regiji.
Ne, nije riječ ni o kakvom Talijanu ili strancu s drugog kraja svijeta, već Osječaninu Alenu Radanoviću koji je godinama, moramo se složiti, sinonim za pojam “pizza“. Malo je poznato ipak da je riječ o nesuđenom inženjeru elektrotehnike koji je razne uređaje i mjerne instrumente davno zamijenio smjesom od brašna i vode. Dobro se sjeća, prvu je pizzu kušao negdje u petoj godini života.

“Tepsijanka” je prva pizza koju je kušao
“Sjećam se da je prva pizza koju sam kušao bila domaća, “tepsijanka“ sa sirom, salamom i kečapom. Toliko mi se svidjela da sam je jeo barem jednom tjedno. U to vrijeme, a i kasnije bile su svega dvije pizzerije u gradu koliko se sjećam, a svoju prvu napravio sam 2004. godine“, prisjetio se Radanović znatiželjan, kaže, što njegov tadašnji mentor Tomislav Perić radi s pizzom da mu je toliko ukusna.
U svojoj struci nije radio, već je svoju ljubav prema pizzama usavršavao u pizzeriji “Saloon“ koju su otvorili njegovi roditelji. Radio je ondje uz fakultet kao ispomoć i već tada je znao, kaže, da će pizza biti središte njegova života i svijeta.
Vremenom je, točnije 2018. godine s sa suprugom Mijom preselio u Napulj gdje je pohađao službenu tromjesečnu školu. Nije mu bilo dovoljno desetak sati školskoga programa pa bi uvečer posjećivao lokalne pizzerije. U to vrijeme stekao je zvanje pizzaiuolia, a po povratku u Hrvatsku napravio je “boom“ s pizzom Napoletana, istovremeno se dodatno educirajući i natječući pa su, očekivano, stigle i nagrade.

Otvara Školu za obuku pizzaiuola
“U 2023. godini donijeli smo prvu reprezentativnu zlatnu medalju, a godinu kasnije samostalno sam je osvojio. Sljedeće godine u siječnju idem po službeni certifikat u Napulj nakon čega službeno postajem instruktor za pizze. To mi je velika čast, a planiram u ožujku otvoriti prvu Školu za obučavanje pizzaiuola u Hrvatskoj“, priča nam Radanović, otkrivajući da će se Škola najvjerojatnije nalaziti u Ružinoj ulici.
Nakon tog saznanja logično se nametnulo pitanje je li ikada planirao odseliti u inozemstvo. Radanović je rezolutno odbacio tu mogućnost, rekavši da ostaje vjeran Osijeku, voli svoj grad i ljude u njemu. Uz to, drago mu je, kaže, što može utjecati na podizanju moderne gastro scene ne samo u Osijeku, već i Slavoniji, ali složili bi se i u Hrvatskoj.
Sendviči su mu druga ljubav
Iako je pizza bila i ostala njegova velika strast, priznaje i svoju drugu ljubav – sendviče – a upravo takva ponuda je na ovogodišnjem Adventu u Osijeku. Poput ljubavi na prvi zalogaj kad je pizza u pitanju, tako se prisjeća i legendarnih “rođendanskih“ sendviča sa pilećom salamom, naribanim sirom, kuhanim jajima i krastavcima. Gotovo pola stoljeća poslije osmišljava vrhunske sendviče, a kakvih su okusa i koji je najbolji možete ocijeniti u Bocconcino adventskoj kućici.

Tolika, kako je naziva, strast prema pizzama i sendvičima prenijela se i na 4,5-godinjeg sina Noela pa čak i jednogodišnju Noemi. Sin katkad uskoči u pomoć, a hoće li naslijediti ljubav prema ovom poslu, rano je reći.
Nijedna pizza nije loša pizza
“Od malih nogu sam znao da bih se želio baviti ovim poslom. To što sam se usavršio ne znači da neću pojesti bilo koju pizzu, a moj je moto da nijedna pizza nije loša pizza. Ljubitelj sam i one starinske i one s tankim tijestom i “drhtavice“, a kod nas se još uvijek kod kuće pravi i ta starinska pizza u tepsiji“, kaže nam Radanović, ističući da tradicija treba ostati tradicija, uz vođenje računa o kvaliteti namirnica.

Iako voli tradicionalna jela “na kašiku“, kaže kako rijetko prođe dan, a da pri eksperimentiranju pizze ne kuša komad ili dva. Da je doista tako pokazao je i nedavno kad je s puta iz Slovenije gdje je sa svojim djelatnicima bio na team buildingu suprugu zamolio da mu napravi kiseli kupus s krumpirom i suhim mesom.
Supruga je najveći oslonac i podrška
“Moja supruga je meni i mojim fantazijama najveća podrška. Ne znam kako bih izdržao život u Napulju bez nje i doista mi je velik oslonac. I da, prepuštam joj da pravi pizzu“, kroz smijeh će Radanović koji bi se, kaže, da može birati, ponovo posvetio ovome poslu, ali uz neke izmjene. Naime, kaže da bi se volio vratiti malom obiteljskom biznisu, no postignuće koje je dostigao, dodaje, to mu ne dozvoljava.

A posao mu ne dozvoljava također niti previše vremena. Ipak, jednom mjesečno sa svojim timom ode na vikend, poput ovoga u Sloveniji, no u šali će reći da su i ondje neprestano pričati o pizzama.
Njegova, ali i oaza mira njegove obitelji je Vetovo, malo mjesto kraj Kutjeva gdje uživaju u tišini i životinjama. Ondje je, dodaje, jedino mjesto gdje ga nitko ne pita o poslu i ne priča se o pizzama.
Na selu samo pečenje
“Nećete vjerovati, ali tamo pripremamo razna pečenja, ne i pizze. Kako onda da ne obožavam to mjesto“, zaključuje ovaj poduzetni Osječanin.
Serijal ”Poduzetnici u Slavoniji i Baranji” otkriva inspirativne priče ljudi koji svojim radom, vizijom i inovacijama doprinose razvoju poduzetništva na našim prostorima. Alen Radanović egzaktan je primjer za to i osoba koja ne odustaje upijati nova znanja, stjecati nova iskustva i istovremeno promovirati ovaj dio Hrvatske.
Za dva tjedna nastavljamo predstavljati pojedince čije priče svjedoče o napretku i prosperitetu Slavonije i Baranje u poduzetničkom svijetu. Ako i vi znate za neku poduzetničku priču ili ste sami poduzetnik/ca u Slavoniji i Baranji, javite nam se na e-mail adresu redakcija@sib.hr.


