Omiljeno jelo zimi

Okusom kao tradicionalna, ali bez motanja: Donosimo vam recept za “dječju sarmu”

Marija Mihelić/SiB.hr

Ako bismo jeli sarmu, a pri ruci nemamo glavicu, odnosno listove kupusa, već samo rezanu varijantu ne treba očajavati - postoji alternativni recept

Nekoliko je Slavoncima omiljenih “zimskih” jela, a sva ona uglavnom sadržavaju sadržavaju kiseli kupus u nekoliko varijanti.

Onaj najuobičajeniji je, dakako, sarma koja se uobičajeno pravi s mljevenim mesom umotanim u listove kupusa. No, što ako bismo jeli sarmu, a pri ruci nemamo glavicu, odnosno listove kupusa, već samo rezanu varijantu? Ne treba brinuti, jer je alternativa jelo poznato kao “dječja” sarma.

Naime, meso koje se koristi u pravilu je u istoj smjesi kao za običnu sarmu pa jelo samo po sebi ima indentičan okus tradicionalne sarme.

Potrebno je oko kilogram mljevenoga mesa. Ukoliko koristite i junetinu i svinjetinu, može se dodati žlica svinjske masti, no i nije uvjet.

U meso dodamo jednu glavicu crvenoga luka, jedan režanj bijeloga, manju šalicu riže, po žličicu soli, bibera i slatke mljevene paprike te jedno jaje. Sve treba izmiješati u kompaktnu smjesu i praviti ćufte kao za punjenu papriku. Dobro je pri oblikovanju pobrašnati ruke da se ćufte ne lijepe.

Za tu količinu mesa obično je potrebno isto toliko rezanoga kupusa koji ranije treba isprati vodom kako bi se isprala slanoća. Dno lonca prekrijemo kupusom i na njega poslažemo ćufte. Potom ih prekrijemo redom kupusa, a mogu se dodati i komadi slanine i kobasice.

Jelo se na opisani način slaže dok se ne utroše ćufte koje se završno prekriju s izrezanim kupusom. Ovo jelo kuha se na laganoj vatri oko dva sata.

Ukoliko pravite zapršku, bit će nešto složenije zbog izrezanog umjesto rezanoga kupusa, no iskusne domaćice znaju kako ukuhati zapršku ulja, brašna i crvene paprike u koju se ulijeva skuhana tekućina s mesom i kupusom.

Naposljetku, ovo jelo ima potpuno isti okus kao sarmu koju pravimo desetljećima, no svakako je interesantna maloj djeci kako je opisuje i sam naziv. No, nerijetko je prave i odrasli pa to možete učiniti i vi, ne samo u slučaju kad nemate pri ruci gotove listove kupusa, već u bilo kojoj drugoj prilici. Dobar tek!

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest