
Domaći mljekari traže hitno ukidanje ograničenja cijena mlijeka, jer ta praksa potiče uvoz i ugrožava lokalne proizvođače
U cijeloj Europskoj uniji Hrvatska se nalazi na samom dnu kada je u pitanju proizvodnja mlijeka. Od deset čaša mlijeka koje Hrvati popiju, tek je svaka četvrta domaćeg podrijetla. Pokrivamo tek 40% vlastitih potreba, dok ostatak dolazi iz uvoza, najviše iz Slovenije, Mađarske i Poljske. Trend rasta uvoza nastavlja se iz godine u godinu, piše Net.hr.
“Uvozni lobi je uvijek među najvećim problemima, ne samo u mljekarstvu već i u drugim sektorima”, rekao je Matija Koren, voditelj u mini mljekari. Po njegovim riječima, po 65 centi za litru u trgovačkim lancima može se kupiti uvozno mlijeko.
Problemi domaćih proizvođača
Domaći mljekari traže hitno ukidanje ograničenja cijena mlijeka, jer ta praksa potiče uvoz i ugrožava lokalne proizvođače.
“Mislim da je 5 proizvoda uključeno u tu cijenu i naravno mi se moramo tome prilagoditi bez obzira na naš trošak same proizvodnje”, rekla je Martina Krizmanić, voditeljica prodaje u mini mljekari.
Zbog svega toga, lokalni proizvođači mlijeka i dalje pate, a broj muznih krava od ulaska Hrvatske u EU prepolovio se. Proizvodnja je zastarjela, otkupne cijene niske, a zemlje premalo okrupnjene da bi omogućile veći broj krava.
“Nama je produktivnost narasla, ali još uvijek zaostaje za zemljama i Slovenijom, Mađarskom, Slovačkom. Češka ima gotovo duplo veću proizvodnost po kravi nego što je u Hrvatskoj”, rekla je Zvjezdana Blažić, savjetnica za prehrambenu industriju.

Planovi za revitalizaciju sektora
Strateška podrška mljekarstvu do sada je bila fragmentarna. “Mi smo provodili pojedine mjere, ali uvijek je to bilo fragmentarno, nisu doneseni kvalitetni planovi”, dodaje Blažić. Ministarstvo poljoprivrede najavljuje ulaganje od oko 600 milijuna eura do 2030. godine, a učinci su već vidljivi kod manjih farmera i OPG-ova koji su povećali proizvodnju.
“Veseli činjenica da kroz dva natječaja u prošloj i ovoj godini, naši poljoprivredni proizvođači, njih gotovo 900 su iskazali potrebu da žele povećati 10-20% proizvodnju na svojim farmama što će automatizmom povećati i broj mliječnih krava i proizvodnju mlijeka”, kaže Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.
Domaći proizvodi i tradicija
U malim mljekarama koje uspijevaju preživjeti na tržištu preplavljenom uvoznim mlijekom, fokus je na domaće proizvode. Mlijeko otkupljuju isključivo od lokalnih stočara, a sireve, vrhnje, jogurte i maslac proizvode starinskim tehnikama.
“Nema nikakvih dodataka, ni aditiva ni konzervansa i to ljudi prepoznaju onda tu kvalitetu. I vraćaju se? Da. Ponosni smo jer već dugi niz godina poslujemo i ljudi prepoznaju to i vjerni su nam. Ljudima se sviđa taj neki domaći štih, ajmo reći”, kaže Lucija Vrhovec, tehnologinja u proizvodnji mljekare.
Nažalost, unatoč nastojanjima, domaćeg proizvoda je sve manje. Na sjeveru Hrvatske zatvorena je još jedna poznata mljekara, a broj zatvorenih pogona raste svake godine.
Više u video prilogu RTL televizije:


