PRIPREMA ZIMNICE

Domaći ajvar vs. kupovni: Cijena, okus i tajne pripreme

Screenshot/RTL

Iako se na policama trgovina staklenka ajvara može pronaći po cijeni od tri do sedam eura, mnogi i dalje biraju vlastitu pripremu

U Slavoniji je započela sezona pripreme zimnice, a posebno mjesto u staklenkama zauzima kralj jesenskih okusa – ajvar. Cijene paprike i patlidžana ostale su slične prošlogodišnjima, pa se domaća proizvodnja i dalje isplati onima koji vole i znaju pripremati ajvar po vlastitom receptu, piše Net.hr.

Vrijeme je kada se police smočnica pune staklenkama koje zimi vraćaju mirise i boje jeseni, što mnogi smatraju neprocjenjivim.

Cijena paprike i patlidžana

Za dobar ajvar potrebna je kvalitetna paprika i patlidžan. Cijene im se kreću od 1,5 do 2 eura po kilogramu, no posebna se potražnja bilježi za velikom i mesnatom ajvarkom.

“Svi traže veliku, krupnu, ravnu, debelu, a to treba i platiti dva i pol eura”, ističe za RTL prodavačica s osječke tržnice Dragica.

Domaći ajvar ili kupovni?

Iako se na policama trgovina staklenka ajvara može pronaći po cijeni od tri do sedam eura, mnogi i dalje biraju vlastitu pripremu.

“Isplati se, ipak je to domaće, zna se, ono kad čovjek sam skuha, to je onda drugo nego u trgovinama”, dodaje Slobodan.

Tajna dobrog recepta

Priprema ajvara započinje izborom povrća – osim paprike i patlidžana, koriste se češnjak, luk, bamija i čili papričica.

“Čili čini tu ljutinu, a i bamija, kod nas je bamija isto velika tajna kao, ali kod mene nikada nema tajne”, otkriva gospođa Ljubica.

Paprika se najprije kuha s lukom, češnjakom i bamijom u slanoj vodi s dodatkom malo octa.

“Vidi se da je dosta kuhano i pripremljeno i sada ide poslije na strojnu obradu kako kažemo”, nadovezuje se majstor zimnice Andrija Bošnjak.

Nakon mljevenja, masa se spaja s pečenim patlidžanom i prži na ulju, gdje ajvar dobiva prepoznatljivu crvenu boju. Na kraju se sprema u staklenke i odlaže na toplo.

Majstori zimnice

Ljubica i Andrija već godinama zajedno pripremaju zimnicu i dobro su podijelili poslove.

“Uglavnom ja radim sve te paprike i krastavce i ciklu, uglavnom to je moj posao, a Andrija tu na veliko kuha ajvar, rajčicu i pekmeze”, objašnjava Ljubica.

Ajvar, kralj zimnice, na kraju zauzima posebno mjesto u njihovoj smočnici, gdje će čekati trenutak kada ga netko poželi.

POGLEDAJTE I VIDEO PRILOG:

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest