
Svaki je kandidat imao svega pola sata da ispeče savršenu pizzu margheritu, što je Matej i uspio te dokazao njezinu kvalitetu, iako se u obzir uzimao svaki mogući detalj
Nakon pobjede Alena Radanovića na Svjetskom prvenstvu u Napulju s pizzom Crostino, prvo je mjesto na jučerašnjem Caputo Pizza Cupu održanom u istarskom Poreču osvojio Matej Topić, također njegov kolega ugostitelj s desetogodišnjim iskustvom u pravljenju pizza i djelatnik Bocconcino Pizza Bara.
Matej je pobijedio u kategoriji STG koja je inače najstroža i najteža na takvim natjecanjima. Našao se u konkurenciji od još 37 natjecatelja, a na putovanje poveo je i svoja tri prijatelja – spomenutoga Radanovića, Danijela Stankovića i Danijela Bartoka koji su mu pružili veliku potporu i koji su isto tako vrsni pizza majstori.
“Bez njih ne bi bilo to to. Nekoliko smo se mjeseci u Osijeku pripremali, vježbali te isprobavali i kombinirali sastojke, da bi nam potom na ovome natjecanju sav taj trud urodio plodom te da bismo uspjeli pred tolikom konkurencijom i strogim žirijem pokazati ono što znamo“, ističe Topić za SiB.hr.
Natjecanje je bilo izrazito zahtjevno
Već su u tri sata ujutro sa srijede na četvrtak bili na putu, došavši na natjecanje oko deset sati koje je potom trajalo cijeli dan. Svaki je kandidat imao svega pola sata da ispeče savršenu pizzu margheritu, što je Matej, u konačnici, i uspio te dokazao njezinu kvalitetu, iako se u obzir uzimao svaki mogući detalj.
“Provjeravali su debljinu ruba, količinu bosiljka, gramažu pelata i sira, kakvoću maslinova ulja, broj doticaja ruke s tijestom dok sam ga razvlačio te izgled završnoga proizvoda. Konkurencija je bila jaka i ispunjena izvrsnim pizza majstorima, dok je cijelo događanje bilo odlično organizirano. Poslije njega samo smo malo odmorili te se odmah vratili u Osijek i danas već radimo punom parom“, govori Topić.
Nema stajanja! Već se prijavljuje i na druga natjecanja
Smatra kako su njegovoj pobjedi presudili oštro oko i profesionalnost koju će nastaviti njegovati i u budućnosti. Iako mu je ovo prva takva nagrada, cilj mu je osvojiti još mnogo njih, pa mu je sljedeća postaja 22. Svjetsko prvenstvo u pravljenju pizza koje će se upriličiti već u lipnju tamo gdje je sve počelo – u Napulju.
“Tada ćemo se natjecati ekipno, ali ne znamo još koliko će se nas prijaviti i u kojim sve kategorijama. U svakome slučaju, nastojat ćemo biti što bolji i napredovati, pa i pobijediti jer želimo da se za nas daleko čuje“, zaključuje Topić.



Svojim trijumfom na Caputo Pizza Cupu u Poreču Matej je pokazao iznimnu vještinu i predanost te neupitno kulinarsko umijeće, potvrdivši svoju poziciju među najboljima. Veliki je to uspjeh i za grad na Dravi koji polako, ali sigurno počinje biti prepoznat na svjetskoj gastronomskoj sceni, za što su, između ostalih, zaslužni upravo spomenuti pizza majstori.
Pogledajte i video prilog RTL televizije s natjecanja u Poreču:


