AKCIJA 'BJEGUNAC'

U velikoj akciji policija u Slavoniji uhitila 11 krijumčara migranata

Borna Jakšić/PIXSELL

evet ih je s područja PU brodsko-posavske, jedna s područja zadarske i jedna osoba s područja PU osječko-baranjske

U velikoj akciji MUP-a uhićeno je 11 ljudi, objavila je danas PU brodsko-posavska.

“Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske i Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) su, u sklopu Operativne radne skupine Zebra te uz potporu EUROPOL-a, a u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, dovršili višemjesečno kriminalističko istraživanje nad više osoba zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene organiziranog kriminaliteta”, izvijestili su iz policije.

Istraživanje pod kodnim nazivom ‘Bjegunac’ rezultiralo je uhićenjem 11 osoba. Devet ih je s područja PU brodsko-posavske, jedna s područja zadarske i jedna osoba s područja osječko-baranjske.

Po nalogu suda pretraženi su im domovi, automobili i prostori koje su osumnjičeni koristili. Oduzeti su im predmeti koji se dovode u vezu s kaznenim djelima.

“Utvrđena je sumnja da su 28- i 26-godišnjak, od početka veljače do 22. listopada ove godine, ostvarivali suradnju s pripadnicima organizirane kriminalne skupine na području Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine”, kažu iz policije.

Sumnja se da su okupili i s ostalim osumnjičenima povezali s osobama iz susjedne zemlje te u navedenom vremenu u kontinuitetu organizirali prebacivanje većeg broja migranata preko rijeke Save izvan graničnih prijelaza s teritorija Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku.

Prokrijumčarili su najmanje 160 osoba (državljane Kine, Iraka, Turske Sirije) za različite novčane iznose koje su naplaćivali u visini od 150,00 do 500,00 eura po osobi.

Zaradili najmanje 72.000,00 eura, a dobit su dijelili sukladno zadaćama svakog osumnjičenika. Postoji i sumnja da su organizirali daljnji transport migranata u osobnim automobilima prema Zagrebu i daljnje prema zemljana zapadne Europe.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest