Ostvareni značajni rezultati

Završeni tretmani komaraca u Osijeku: Njihova aktivnost svedena na minimum

Dubravka Petric/PIXSELL

Ovakva suradnja značajno je smanjila broj komaraca koji su ulazili u grad s poplavnog područja, a uspješnost suzbijanja dodatno su podržali građani Osijeka odgovornim ponašanjem u svojim dvorištima i okućnicama

Monitoringom Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije obavljenim 15. listopada, utvrđeno je značajno smanjenje aktivnosti komaraca na području grada Osijeka. Sukladno tome, više nema potrebe za njihovim daljnjim tretiranjem.

Tijekom sezone suzbijanja, koja je trajala od travnja do sredine listopada, Zavod je Gradu Osijeku izdao ukupno 140 preporuka za tretmane, obuhvaćajući površinu od 52.620,40 hektara. Sve su preporuke izvršene organizirano i sustavno, uz visoku učinkovitost, osobito kod larvicidnih tretmana koji su postigli rezultate između 70 i 100 posto smanjenja broja komaraca.

Jedan od najboljih primjera uspjeha larvicidnih tretmana zabilježen je na području Halaševa, gdje je prošle godine, na vrhuncu vodenog vala, u podne zabilježeno oko 19.000 jedinki komaraca u klopci. Ove godine, zahvaljujući uspješnim tretmanima, broj komaraca na istom području bio je gotovo pet puta manji, unatoč još višem vodostaju. Osječki gradonačelnik i saborski zastupnik Ivan Radić istaknuo je kako je učinkovit sustav tretiranja komaraca, koji je uključivao sveobuhvatne tretmane, kontrolu učinkovitosti te korištenje dronova za nepristupačna područja, donio izvanredne rezultate. Ukupni trošak ovogodišnje borbe protiv komaraca iznosio je 1,3 milijuna eura, od čega je Vlada RH osigurala 600 tisuća eura.

Radić je naglasio da se 95 posto komaraca u Osijeku pojavljuje iz poplavnih područja susjednih općina, stoga je i ove godine borba protiv komaraca bila koordinirana u suradnji s Osječko-baranjskom županijom te općinama Bilje, Darda, Erdut i Petrijevci. Ovakva suradnja značajno je smanjila broj komaraca koji su ulazili u grad s poplavnog područja, a uspješnost suzbijanja dodatno su podržali građani Osijeka odgovornim ponašanjem u svojim dvorištima i okućnicama.

Grad Osijek ove je godine dobio i dopuštenje Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije za istraživanje i larvicidno tretiranje na području Posebnog zoološkog rezervata Kopački rit. U suradnji sa stručnjacima iz Odjela za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, Zavoda za javno zdravstvo i pod nadzorom čuvara prirode, provedeni su tretmani u rubnoj zoni rezervata. Prosječna uspješnost tretmana na četiri lokacije unutar Kopačkog rita iznosila je iznad 85 posto, čime je potvrđena visoka učinkovitost i na ekološki osjetljivim područjima.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest