Snaga zajedništva

Osječke župe grade učionicu u dalekom Beninu: “Tko školuje jednu djevojčicu, odgojio je jedan narod”

Privatna arhiva

Novčana sredstva u župne urede donosili su brojni vjernici, a uključili su se i učenici Isusovačke klasične gimnazije u Osijeku

Na ovogodišnji Svjetski dan misija, točnije u nedjelju, 20. listopada u Župi svetoga Petra i Pavla, apostola i Župi svetoga Ćirila i Metoda organizirana je misijska akcija prikupljanja novčanih sredstava vjernika za ranije započeti projekt izgradnje učionice u sirotištu u afričkoj državi Benin.

Misijska skupina konkatedralne župe, nakon višegodišnjeg pomaganja časnim sestrama u Africi, u siječnju ove godine odlučila je poći put Benina kako bi se ondje upoznala s konkretnim potrebama s kojima se suočavaju časne sestre u dječjem sirotištu u kojemu djeluju.

Nakon što su sa sestrama dogovorili posjet, volonteri misijske skupine prije odlaska u Benin obilazili su župe Đakovačko-osječke nadbiskupije i prikupljali sredstva namijenjena misijskom radu sestara. Novčana sredstva u župne urede donosili su brojni vjernici, a uključili su se i učenici Isusovačke klasične gimnazije u Osijeku.

S velikodušnim darom brojnih darovatelja, u Afriku je pošlo troje župljana iz Župe svetoga Petra i Pavla, dvoje njih iz Župe svetoga Ćirila i Metoda i jedan svećenik. Uvidjevši tada potrebe jednog od sirotišta koje vode sestre, odlučili su se, u dogovoru s njima, započeti izgradnju učionice.

Tijekom 2024. godine u župama osječkih dekanata nastavljeno je organizirano prikupljanje sredstava kako bi se navedena akcija uspješno privela kraju. Tako je bilo i protekle nedjelje kada je cijela Crkva obilježavala misijski dan. U dvjema spomenutim osječkim župama organizirali su se roditelji i budući prvopričesnici u izradi i prodaji kolača, od čega se sav prihod usmjerio prema završetku izgradnje učionice. Na kraju svetih misa svi su vjernici mogli vidjeti tijek izgradnje učionice kroz fotografije koje su pristigle netom prije ove posljednje misijske akcije.

Privatna arhiva
Privatna arhiva

Motivacija za ovakvu akciju svakako su i riječi zahvalnosti sestre Doroteje izrečene kroz afričku poslovicu: ”Tko odgoji, odnosno školuje jednoga dječaka, odgojio je jednoga čovjeka, a tko odgoji, odnosno školuje jednu djevojčicu, odgojio je jedan narod.”

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest