Urbanistički natječaj

Osijek bi mogao dobiti novo stambeno naselje? Gradit će se Jug 4!

Ivica Benić/SiB.hr

Samu gradnju gradonačelnik Ivan Radić povezao je s dolaskom tvrtke Jabil u Osijek

Gradonačelnik Ivan Radić u travnju je na sjednici Gradskog vijeća najavio kako će Osijek dobiti novo stambeno naselje, a sad su povučeni i prvi konkretni potezi.

Tako je na službenim stranicama Grada objavljen Poziv za dostavu ponude za izradu natječajnog elaborata i provedba Urbanističkog natječaja za odabir idejnog rješenja za izradu Urbanističkog plana uređenja prostora Jug IV u Osijeku.

“Ova investicija generirat će mnoge druge investicije i pokrenuti dodatni ciklus razvoja grada Osijeka. Planiramo izmjenu prostornih planova kojima će se omogućiti izgradnja novog, modernog stambenog naselja Jug 4, a koji je lokacijski blizu same Industrijske zone Nemetin”, najavio je Radić u travnju i povezao gradnju ovog novog stambenog naselja s velikom tvornicom tvrtke Jabil.

Sama odluka o izradi Urbanističkog plana uređenja ovog dijela Osijeka donesena je još 2022. godine, a sad je očito sazrijeo trenutak za njegovu provedbu za što će Grad u prvoj fazi iz proračuna izdvojiti 25 tisuća eura koliko je procjenjena vrijednost izrade samog elaborata.

Teritorijalno, radi se o neizgrađenom prostoru oko vodene površine bajera na Jugu, na samoj granici GUP-a, površine cca 53 ha, koji predstavlja izuzetno značajni prostorni potencijal u rubnom gradskom prostoru za planiranu stambenu izgradnju.

Sukladno odredbama GUP-a Planom je potrebno preispitati određivanje namjena za pojedine sadržaje – javna i društvena namjena – predškolska, školska, vjerska, te predvidjeti športsko-rekreacijsku namjenu na prostoru uz Bajer Jug II na kojemu će se urediti dio područja za sport i rekreaciju (trim staza, odbojka na pijesku, stolni tenis, pozornica za koncerte na otvorenom, park i sl.).

Nakon izrade elaborata trebalo bi biti poznato i više informacija o samom broju potencijalnih stambenih jedinica.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest