Daje i potpore

Grad Našice u vrhu po smanjenju nezaposlenosti u Osječko-baranjskoj županiji

Grad Našice

Smanjenju nezaposlenosti zasigurno je pridonijelo i otvaranje novih obrta

Prema podatcima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, krajem rujna 2024. godine u Područnoj službi Osijek evidentirane su 11.153 nezaposlene osobe, odnosno 441 osoba manje nego u kolovozu ove godine i 2.324 osobe manje nego u rujnu 2023. godine. Tako pad nezaposlenosti u odnosu na isto razdoblje prošle godine iznosi 17,2 %.

U prvih devet mjeseci ove godine nezaposlenost se smanjivala mjesečno za 2,8% ili 362 osobe. Tijekom mjeseca rujna smanjenje nezaposlenosti zabilježeno je u svim ispostavama Zavoda, pa tako i u našičkoj u kojoj je u rujnu iznosilo 3,6 %, odnosno 53 osobe manje. U usporedbi s istim razdobljem prethodne godine, najizraženije smanjenje nezaposlenosti na području Osječko-baranjske županije zabilježeno je upravo u Našicama, i to za 20,6 % ili 365 osoba.  

Za područje Grada Našica s posljednjim danom rujna ove godine u evidenciji nezaposlenih bilo je upisano 646 nezaposlenih osoba, od toga je bilo 228 muškaraca i 418 žena, što je za 191 osobu manje nego u istom  razdoblju prošle godine kada je u evidenciji bilo upisano 837 osoba.

Grad Našice potiče zapošljavanje kroz nekoliko mjera

Grad Našice u sklopu Programa potpore poduzetnicima dodjeljuje mjere za zapošljavanje, odnosno samozapošljavanje. Za svaku novozaposlenu osobu sa završenom visokom stručnom spremom dodjeljuje iznos od tisuću eura, za svaku novozaposlenu osobu sa srednjom stručnom spremom dodjeljuje 670 eura, dok je za osobe s NKV spremom taj iznos 400 eura.  

Potpore se dodjeljuju po otvorenom javnom pozivu za dodjelu potpora iz Programa potpora poduzetništvu na području Grada Našica i predstavljaju samo jednu od šest mjera koje Grad ima. Ostale mjere odnose se na sufinanciranje izrade projektnih prijedloga za natječaje EU, ulaganje u standarde kvalitete, razvoj i unapređenje poslovanja, promociju na sajmovima te pokretanje gospodarskih aktivnosti.

Uz potpore za zapošljavanje, Grad Našice je za poduzetnike osigurao i poticajne uvjete za kupnju zemljišta u Industrijskoj zoni, a kroz poticajnu cijenu u Centru industrijske zone omogućit će poduzetnicima početnicima pokretanje posla, čime će indirektno utjecati na zapošljavanje i otvaranje novih radnih mjesta. Centar, koji se prostire na tisuću kvadratnih metara podijeljenih na dvije etaže, pružit će poslovni prostor za poduzetnike koji će u njemu moći razvijati svoje poslovanje i tako steći uvjete za budući rast i razvoj, a samim tim i za nova zapošljavanja.

Zabilježen je porast broja obrta

Smanjenju nezaposlenosti zasigurno je pridonijelo i otvaranje novih obrta. Naime, prema podatcima Udruženja obrtnika Našice 31. siječnja ove godine na području grada bilo je aktivno 367 obrta, dok je 31. kolovoza taj broj iznosio 393 obrta, što je povećanje za 26 novih obrta.

Kroz projekt ”Zaželi – prevencija institucionalizacije” zaposleno 70 osoba

Uz Grad Našice u projekt ”Zaželi” uključene su i tri udruge. Najveći broj žena zaposleno je upravo kroz projekt koji provodi Grad Našice – njih 34 koje skrbe o 198 korisnika. Vrijednost je projekta ”Zaželi, uključi se, ostvari se” koji traje 36 mjeseci 1.485.000 eura.  

Projekt ”Zaželi RADOST” provodi i Udruga Dar dobrote koja zapošljava 12 žena koje skrbe o 70 korisnika, a njegova je vrijednost 450.000 eura.

U Udruzi osoba s invaliditetom Našički cvijet provode ovaj projekt vrijedan 540.000 eura pod nazivom ”Zaželi – život dostojan čovjeka” i kroz njega zapošljavaju 12 žena koje također skrbe za 72 korisnika.

Za isto toliko korisnika brine i 12 žena zaposlenih preko projekta ”Zaželi i ostvari” koji provodi Crveni križ Našice, a čija je vrijednost 576.000 eura.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest