Poduzetnici u SiB

Karlo Kosina: Vlasnik nekoliko tvrtki i pokretač inovativnih promjena u Slavoniji i Baranji

BUG

Karlo Kosina osječki je poduzetnik čija se poslovna filozofija temelji na inovacijama i društveno korisnim projektima, s naglaskom na izgradnji dugoročnih odnosa kako s klijentima, tako i sa cjelokupnom zajednicom

Nastavljamo sa serijalom ”Poduzetnici u Slavoniji i Baranji” u kojemu svake druge nedjelje izvještavamo o lokalnim pojedincima koji dokazuju to kako Slavonija i Baranja, unatoč brojnim mišljenjima i predrasudama, postaju plodno tlo za razvoj brojnih poduzetničkih inovacija.

Danas pišemo o 46-godišnjem Osječaninu Karlu Kosini, direktoru tvrtke vlasnice više različitih poslovnih objekata te osnivaču osječke kompanije SparkShare koja je razvila inovativni punjač za električna vozila. Nakon završetka Opće gimnazije u Osijeku i paralelnog glazbenog školovanja, Karlo je upisao FERIT koji nije završio budući da se što prije želio početi baviti poduzetništvom.

Tako je već kao 20-godišnjak osnovao tvrtku pod tadašnjim nazivom ABBA za pružanje IT, a kasnije i bankarskih usluga. Dugi je niz godina uspješno poslovao, surađujući i s inozemnim klijentima, sve do 2016. u kojoj je izvršio prodaju i razmjenu dionica te se ABBA pripojila američkoj kompaniji u kojoj je Karlo i dalje dioničar i čiji ga svjetski uspjesi vesele.

Kosina: ”Dugoročnost je temelj uspjeha u poduzetništvu”

Nakon toga, navedeni poduzetnik posvetio se vođenju druge tvrtke Vaco osnovane 2007. godine. Njezina su područja djelovanja iznajmljivanje vozila, upravljanje nekretninama, osmišljavanje rješenja za poslovanje s elektroničkim novcem te pružanje IT usluga i savjetovanja. Uz Karlovu suprugu Lidiju i dugogodišnjeg kolegu Ivicu Hasaneca, tvrtka broji desetak zaposlenika s kojima Karlo, prije svega, razvija dugotrajne odnose.

”Smatram kako je dugoročnost temelj uspjeha u poduzetništvu. Suvlasništvo i dioničarstvo važni su dijelovi poslovne kulture te, stoga, treba nagrađivati djelatnike udjelima jer potom dolazi do stvarne dugotrajnosti. Tu sam filozofiju primijenio u ABBI koju sam samostalno osnovao, a zatim mi se pridružio pokojni Duško Dimitrijević koji je prvotno bio zaposlenik, a kasnije suvlasnik tvrtke. Danas je takva situacija s Ivicom koji radi sa mnom više od 15 godina. Nažalost, teško je pronaći djelatnike koji imaju viziju, a pritom su još odani i vrijedni. Međutim, kada ih pronađete, njegujte s njima fer, izravan i iskren odnos. Gore je imati nezadovoljnog klijenta nego direktora jer direktor postupa prema Zakonu o radu, dok klijent može reći da nešto neće učiniti, a onda je direktor u problemu”, pojašnjava Karlo za SiB.hr.

Osim kvalitetnih odnosa sa zaposlenicima i suradnicima, spomenuti poduzetnik drži kako ga od drugih izdvajaju inovativnost te razvoj proizvoda, a ne samo usluga. Tako je jedan od njegovih aktualnih projekata SparkShare punjač za električna vozila kojega je predstavio u lipnju na međunarodnom sajmu u Münchenu, a uskoro će ga plasirati i na tržište.

”Ideja je bila stvoriti nešto istovremeno društveno korisno i ekološki održivo, a ujedno ponovno vezano uz tehnologiju. Uvijek razmišljamo o načinima na koje možemo ponuditi drugačiji proizvod od ostalih, vodeći računa o omjeru cijena, zadovoljstva klijenata i stvaranja pozitivnih pomaka u zajednici. Za mene, poduzetništvo je bavljenje onime što može poboljšati rad ostalih tvrtki, a kada se to dogodi, onda dolazi i do materijalne koristi”, navodi poduzetnik koji nikada nije težio javnim priznanjima.

Uzori su mu Jobs, Musk, Gates, Tesla i Einstein

Štoviše, Karlo uživa u svojemu poslu i činjenici kako nema fiksno radno vrijeme, već se može organizirati onako kako najbolje odgovara njemu i njegovim suradnicima. Ipak, tvrdi kako prednosti poduzetništva mogu vidjeti samo oni koji se njime žele baviti.

”Vesele me dostignuća te sam oduvijek sanjao o osmišljavanju, stvaranju, izgradnji i proizvodnji. Meni je, recimo, draže riješiti deset različitih zadataka u jednom danu nego deset istih. Osim toga, odlučujem buditi se u pet ili šest sati ujutro i onda raditi, a super mi je i što mogu, gdje god se nalazio i u kojem god vremenu, izvaditi laptop i obaviti posao kojega sam se sjetio. Neki to nazivaju slobodom, a neki robijom, tako da sve ovisi o načinu gledanja. Primjerice, nekome drugome dovoljno je pojaviti se na radnom mjestu, odraditi osam sati i do sutra ne razmišljati o poslu, što je također u redu, dokle god ga to usrećuje”, govori Karlo kojemu su poslovni uzori Steve Jobs, Elon Musk, Bill Gates, Nikola Tesla i Albert Einstein.

Kako s usponima, tako se svako poduzetništvo suočava i s padovima s kojima se, dodaje Karlo, treba znati nositi i pokušati stabilizirati trenutno stanje koliko god je to moguće. Spomenuti se poduzetnik tako živo sjeća situacije u kojoj su im se dvije banke, koje su ujedno bile njihovi klijenti, odjednom zatvorile. U takvim je trenutcima, kaže, važno gledati prema naprijed, ali i ako propadnete, ne trebate se obeshrabriti, nego priznati neuspjeh i pokušati s nečime novime.

Privatna arhiva

”Postoji dosta pretpostavki o razlozima poslovnog sloma određenih poduzetnika koji najčešće budu vezani uz splet nesretnih okolnosti, a ne uz njihove ‘krađe’ ili ‘prijevare’. Naravno, uvijek ima onih koji rade onako kako ne bi trebali, ali u mnogo su rjeđem postotku u odnosu na nas koji radimo vrijedno i pošteno. Štoviše, upravo su poduzetnici pokretači svega u svijetu bez kojih ništa ne bi napredovalo. Najgore je tvrditi da su poduzetnici neradnici koji tjeraju druge ljude na rad, dok se oni za to vrijeme druže i sastanče. To je daleko od istine jer pravi poduzetnik ide spavati i budi se s mislima o poslu. Ja čak i na druženjima kroz priču i upoznavanje s drugima stvaram poslovne veze, a kamoli onda kada se nalazim za računalom ili na radnom mjestu”, napominje poduzetnik.

”Razmišljajte o najboljem, ali budite spremni na najgori scenarij”

U svom zgusnutom rasporedu Karlo ipak pronalazi i vrijeme za hobije poput šetnje, woodworkinga te sviranja klavira, bas gitare i saksofona. Dok su mu najveća podrška nekada bili roditelji, danas su mu to obitelj i partneri. Podsjetimo i na to kako je njegova kći Helena nedavno osvojila broncu na svjetskom natjecanju u poznavanju engleskoga jezika u kategoriji šestih razreda, a ujedno je i izrazito uspješna mlada osječka šahistica.

Osim prema tržišnom plasiranju i promoviranju SparkShare punjača, Karlovi se daljnji planovi usmjeravaju prema pomaganju poduzetnicima u vidu ponude IT rješenja za olakšavanje upravljanja njihovim smještajnim objektima te novih poslovnih prostora ne samo tvrtkama iz Osijeka i okolice, nego i šire. Za grad na Dravi uočava kako se sve više razvija u svojevrsnu silicijsku dolinu, dok svima onima koji se žele početi baviti poduzetništvom savjetuje da svoju viziju dobro preispitaju i od nje, ako smatraju da vrijedi, ne odustaju.

”Razmišljajte o najboljem, ali budite spremni na najgori scenarij. Dakako, ako ste toliko uvjereni da nešto treba učiniti i da može promijeniti neke stvari, idite za time, no pripremite se na to da vaš projekt možda nikada i ne uspije, a i ako se to dogodi, ne mora značiti da ćete od njega mnogo zarađivati. Uobičajeno je to da poduzetnici nemaju toliko novca kao što se to često čini, stoga raspolažite njime odgovorno i nemojte da vam bude cilj, već sredstvo. Po meni, poduzetnik treba biti široko usmjeren i obraćati pažnju na detalje, ali ako se posveti nečemu u tolikoj mjeri da ne vidi šumu od stabla, dolazi do problema. Važno je, stoga, ići polako i racionalno, s jasnom idejom i vjerom u uspjeh, ali i svjesnošću o realnosti”, zaključuje Karlo.

Serijal ”Poduzetnici u Slavoniji i Baranji” otkriva inspirativne priče ljudi koji svojim radom, vizijom i inovacijama doprinose razvoju poduzetništva na našim prostorima. Karlo Kosina osječki je poduzetnik čija se poslovna filozofija temelji na inovacijama i društveno korisnim projektima, s naglaskom na izgradnji dugoročnih odnosa kako s klijentima, tako i sa cjelokupnom zajednicom.

Za dva tjedna nastavljamo predstavljati pojedince čije priče svjedoče o napretku i prosperitetu Slavonije i Baranje u poduzetničkom svijetu. Ako i vi znate za neku poduzetničku priču ili ste sami poduzetnik/ca u Slavoniji i Baranji, javite nam se na e-mail adresu: mirela.belaj@sib.hr.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest