AUKOS: Četvrto izdanje intermedijalnog festivala književnosti PUnKt

PR
Uto
22
22. listopada - 24. listopada
12:00 - 23:59
Osijek
Trg Ante Starčevića
Osijek
događaj je u tijeku

Ugostit će brojne hrvatske i inozemne prozaike, kritičare, pjesnike, esejiste, novinare, povjesničare umjetnosti i književnosti te nastavnike AUKOS-a, FFOS-a i drugih visokih učilišta

Loading Događaji

Od 22. do 24. listopada u Osijeku održat će se četvrto izdanje intermedijalnog festivala književnosti PUnKt. Organizator je Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku, a suorganizator Filozofski fakultet u Osijeku, uz podršku Društva hrvatskih književnika i nakladničke kuće Meandar Media.  

Ono što povezuje Panoniju (P), Umjetnost (U), nove medije (n), Književnost (K) i teoriju (t) objedinjeno je kroz tri dana ovoga Festivala koji se održava na tri različite osječke lokacije – u prostorijama Akademije za umjetnost i kulturu i Filozofskom fakultetu te u Caffe baru Grejp. Glavna je ideja Festivala, uz interpretaciju književnih djela iz perspektiva studenata i mentora/profesora, predstavljanje hrvatskih i inozemnih autora koji tumače svoja interpretirana djela.

Cilj je PUnKta sintetizirati različite oblike umjetnosti te njegovati otvorenost prema novim umjetničkim izričajima. Ovakva značajna događanja, osim toga što oplemenjuju osječku kulturnu i društvenu scenu, nude i drugačiji koncept umjetničke prezentacije kao mjesta međusobne suradnje i kulturne komunikacije. Organizacijski i logistički, PUnKt je produkt zajedničke suradnje mentora/profesora i kreativnih studenata čija je uloga u ovome projektu, stoga, ponovno od iznimne važnosti. Festival je i zamišljen upravo kao niz zanimljivih kulturnih i umjetničkih događanja koja će ponovno u različitim ulogama iznijeti upravo studenti pod vodstvom svojih mentora/profesora.

Program je Festivala koncepcijski podijeljen u dvije osnovne glavne cjeline: umjetničke obrade književnih djela – Interpretacije (odabrane književne predloške i autore obrađivali su studenti u okviru svojega studijskog usavršavanja) te razgovore s interpretiranim književnicima – Recepcije. Uz njih, bit će organizirano još nekoliko zanimljivih događanja u različitim oblicima.

Spajanje više vrsta umjetnosti i načina kreativnoga izražavanja (izložbi likovnih radova, umjetničkih instalacija, dramskih izvedbi, uglazbljenih književnih djela, tjelesnoga čitanja poezije, kreativnih videoradova, čitanja djela kroz tehnologiju virtualne stvarnosti i drugoga) koje u svojim obradama i interpretacijama polaze od zajedničke polazišne točke, književnosti, temeljna je stilska odrednica ovoga međunarodnoga festivala. On će ugostiti brojne hrvatske i inozemne prozaike, kritičare, pjesnike, esejiste, novinare, povjesničare umjetnosti i književnosti te nastavnike AUKOS-a, FFOS-a i drugih visokih učilišta. Tijekom ovogodišnjega PUnKta bit će održano ukupno više od 20 raznolikih sadržaja, a Festival će ugostiti ukupno osam renomiranih autora.

Svečano otvorenje Festivala zakazano je u utorak, 22. listopada u 12 sati u Salonu 33 Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku (Trg Svetog Trojstva 3, Tvrđa, 1. kat).

Preporučeno