600 tisuća praznih stanova

Država planira iznajmljivati stanove građana

Vlada želi na tržište staviti barem dio stanova koji trenutno nisu u upotrebi

Država se uhvatila u koštac s skupim najmovima pa pokušava pronaći model prema kojima bi stanovi bili nešto priuštiviji svim stanovnicima.

Na tržištu nedostaje 237 tisuća stanova, a pretpostavlja se kako ih ima čak 600 tisuća koji se uopće ne koriste ili se za to ne zna. Vlada svojom mjerom želi motivirati takve vlasnike da stanove stave na tržište.

Država tako poziva vlasnike stanova koji dulje od dvije godine ne iznajmljuju da im ih predaju. Ugovor na 3 do 10 godina potpisivao bi se s APN-om, a država bi jamčila kako će stanove vratiti u preuzetom stanju nakon što najam istekne.

“Rekao sam da je 600 tisuća stanova. Kada bi 10 posto, kada bi 5 posto ovakvih stanova uzeli, mi bi riješili u kratkom roku 30 tisuća stanova”, kazao je ministar Branko Bačić.

No realnije je, kaže, da će ih na ovaj način iznajmiti 9 tisuća. Ideja je i da stambeni troškovi ne smiju biti veći od 30 posto plaće. Pa su spremne subvencije.

Za primjer se uzimaju supružnici, koji imaju dvoje djece, i zajednička primanja 2118 eura. Od tih plaća oduzima se 213 eura režija. Od preostalog iznosa uzima se 30 posto, odnosno 571 euro. I toliko ta obitelj plaća najam.

Država pak planira plaćati medijalnu cijenu za najam stanja pa će cifre biti nešto niže negoli su trenutno na tržištu. Tako bi primjerice isplatili 42 tisuće eura za najam na šest godina za stanu u Zagrebu od 65 kvadrata.

Opširnije pogledajte u prilogu RTL televizije.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest