Ovosezonske cijene kestena za euro su više u usporedbi s prošlom godinom, no to je uobičajeno s obzirom na poskupljenje svega, ali i na kvalitetu navedene namirnice
Kako kestenjari već nekoliko dana peku kestene na ulicama grada na Dravi, tako su i sirovi pitomi kesteni nedavno pronašli svoje mjesto na štandovima osječke tržnice.
Cijena je njihova kilograma tri, četiri ili pet eura, ovisno o štandu, a dolaze iz Karlovca, Orahovice i Kostajnice kod Siska. Jedan od prodavača ističe kako je prve kestene počeo prodavati još prošle subote kada je bilo najviše potražnje za njima, a istu takvu očekuje i sutra.
“Danas imamo nešto više kestena, a njihovu pravu ponudu i potražnju očekujemo sve do sredine studenoga jer kesteni kasnije više ne budu dobri za konzumaciju“, objašnjava za SiB.hr.
Napominje i kako su ovosezonske cijene kestena za euro više u usporedbi s prošlom godinom, no to je uobičajeno s obzirom na poskupljenje svega, ali i na kvalitetu navedene namirnice.
“Ovi su kesteni šumski, prirodno rastu i zdraviji su. Nema mnogo takvih, stoga su im više i cijene. Sigurno ćemo ih i snižavati s odmicanjem sezone i većom zainteresiranošću kupaca“, dodaje.
Osim kestena, na osječku su tržnicu nedavno stigli i limuni koje je moguće kupiti po cijeni od dva do tri eura po kilogramu. Cijena je kupusa o kojemu smo pisali prošloga tjedna i dalje ista, odnosno uglavnom iznosi euro po kilogramu.
Podsjetimo, cijena je litre pečenog kestenja u Osijeku sedam eura te se za sada ne planira spuštati, što bi značilo da je ipak financijski isplativije kupiti one na tržnici, posebice ako ste ljubitelji samostalnog pečenja kestena i njihova mirisa u vlastitom domu. Međutim, nije naodmet ni počastiti se pečenim kestenjem u opuštenoj šetnji gradom budući da i to spada u tradicionalne jesenske običaje. U konačnici, na svakome je da odluči što mu najbolje odgovara, neovisno o iznosima cijena.