Briga za lokalnu zajednicu

Končar u Vukovaru proveo novu veliku akciju pošumljavanja dronovima i ručnom sadnjom

PR

Glavni cilj navedene akcije kompenzacija je ugljičnog otiska Končara koji će se naknadno izračunati u suradnji s partnerom

Nakon uspješne prošlogodišnje akcije pošumljavanja dronovima kojom je Končar postao prva domaća tvrtka koja je provela ovakvu akciju na području Grada Vukovara, domaći industrijski lider i predvodnik održivog razvoja ponovio je ovaj važan ekološki pothvat s ciljem daljnjeg smanjenja ugljikovog otiska, očuvanja okoliša i podizanja kvalitete života lokalne zajednice.

Treća ovakva akcija u nizu i druga zaredom u Vukovaru održana je na lokaciji “Potkova“ gdje su Končarevi volonteri, uz pomoć stručnjaka iz tvrtke Project O2, dronovima ispustili 2.500 Seed bombsa, kuglica sa samoklijajućim sjemenjem autohtonih i neinvazivnih vrsta stabala. Končarevim zaposlenicima još su se jednom pridružila i djeca iz dječjeg zbora Vukovarski leptirići koja su se u pratnji roditelja također okušala u sadnji drveća i cvijeća.

Kao regionalni lider i jedan od najrelevantnijih europskih proizvođača za ispunjavanje ciljeva zelene energetske tranzicije na globalnoj razini, Končar neprekidno integrira nove modele održivog razvoja u svoju strategiju korporativnog upravljanja. Primjer tome upravo je nova metoda pošumljavanja dronovima koja se, zahvaljujući svojoj tehnološkoj inovativnosti i učinkovitosti u borbi protiv ugljičnog otiska, prirodno slaže s temeljnim vrijednostima Grupe Končar.

Ovogodišnja akcija pošumljavanja dronovima u Vukovaru za Končar je već treća u nizu ovoga tipa koju provodi u suradnji s partnerima iz tvrtke Project O2 u cilju razvoja osviještenosti i potrebe zaštite šuma putem socijalno potaknute sadnje stabala. Glavni cilj navedene akcije kompenzacija je ugljičnog otiska Končara koji će se naknadno izračunati u suradnji s partnerom.

“Željeli smo preuzeti inicijativu u odgovornoj borbi za očuvanje okoliša te samim time i sveukupne kvalitete života zajednice koja nas okružuje. Itekako smo svjesni da, uz emisije stakleničkih plinova, vrlo značajan problem na globalnoj razini predstavlja i deforestacija. Ovakvim akcijama, koje su prvenstveno odraz našeg korporativnog identiteta, želimo ukazati na to da, osim kompenzacijom ugljičnog otiska kroz ekološki prihvatljive proizvode i rješenja, prirodi moramo vraćati i kroz neprekidno obogaćivanje naših šuma i zelenih površina jer samo tako možemo ostvariti temeljne postavke za kružno gospodarstvo i održivi razvoj. Zahvaljujemo našim prijateljima, Tvrtki Project O2 i Vukovarskim leptirićima, koji su nam u tome još jednom pomogli, kao i Gradu Vukovaru na prilici da upravo ovdje ponovno ovakve težnje provedemo i u djelo“, poručila je Vlatka Kamenić Jagodić, direktorica Sektora marketinga i korporativnih komunikacija Končara.

Stručnjaci iz Projecta O2 premijerno su predstavili i svoj novi dron za pošumljavanje, također rezultat samostalnog razvoja kojime će podići razinu sposobnosti zasijavanja većeg područja na teško dostupnim lokacijama ili terenima nedostupnima čovjeku poput opožarenih područja i neprohodnih terena. Tijekom akcije provedene u suradnji s Končarevim volonterima u Vukovaru, iz dronova je izbačeno oko 2.500 Seed bombsa, odnosno paketića samoklijajućeg sjemenja načinjenih od smjese različitih omjera gline, pijeska i supstrata, isključivo od autohtonih vrsta stabala (svib, hudika, bazga, trnina, divlja trešnja i jasen) tipičnih za područje koje se pošumljava.

“Cijelo smo ljeto radili na razvoju novog drona te novog bacača sjemena kako bi baš s Grupom Končar kao najuspješnijom hrvatskom tehnološkom kompanijom imali ‘premijeru’ naše nove tehnološke inovacije koja nam sada omogućuje mnogo veće kapacitete sadnje od naših dosadašnjih dronova. Posebno me veseli to što je ovo već treća ovakva akcija koju provodimo u suradnji s Končarom s kojim uz pomoć bespilotnih letjelica ove godine provodimo pošumljavanje na lokaciji ‘Potkova’. Sretan sam zbog toga što su ponovno s nama i Vukovarski leptirići koji nam svesrdno pomažu da Vukovar bude zelenije i zdravije mjesto za život generacijama koje dolaze“, istaknuo je Goran Ladišić, CEO i suosnivač, Project O2.

Nakon demonstracije sadnje s dronovima i edukacije o važnosti očuvanja i sadnje novih šuma, Končarevi volonteri vratili su se nešto tradicionalnijem načinu pošumljavanja te su ručno posadili sadnice hrasta na površini od jednog hektra. U tome su im se ponovno pridružila djeca iz udruge roditelja djece s teškoćama u razvoju Vukovarski leptirići čiji rad i potrebe Končar aktivno podržava kao tvrtka prijatelj.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest