Mrlje na 15 metara

U Vinkovcima pronađeni ostatci savezničkog bombardiranja, tijekom istraživanja otkriveni krateri

Facebook/Potpuno neslužbena stranica Gradskog muzeja Vinkovci

Toga dana, 60 savezničkih aviona izvršilo je snažan napad, uništivši preko 400 vagona i 15 lokomotiva te prekinuvši promet na pruzi Zagreb-Beograd na deset dana

Arheolozi prilikom istraživanja često pronalaze razne nalaze i pojave, uključujući ćupove sa zlatom, kipove te neobilježene kablove i cijevi. No, osim ovih uobičajenih nalaza, pažljivo dokumentiraju i sve druge zanimljivosti. Takva su otkrića često ključna za razumijevanje povijesnih događaja i životnih uvjeta na istraživanim lokacijama.

Tijekom arheoloških istraživanja na lokaciji budućeg trgovačkog centra Hey park u Vinkovcima, pronađena je tako velika količina rimskih i prapovijesnih nalaza, no posebno zanimljiv nalaz bile su neobične mrlje promjera oko 15 metara. Ove mrlje, pravilno raspoređene i u rastućoj gustoći, kretale su se prema sjeveroistoku. Prvotno nejasne, nakon detaljnijeg istraživanja, otkriveno je da je riječ o kraterima od bombi, javlja Gradski muzej Vinkovci.

Daljnjim razgovorima s bivšim vlasnicima zemljišta, potvrđeno je da su ti krateri najvjerojatnije nastali tijekom savezničkog bombardiranja Vinkovaca 17. listopada 1944. godine. Toga dana, 60 savezničkih aviona izvršilo je snažan napad, uništivši preko 400 vagona i 15 lokomotiva te prekinuvši promet na pruzi Zagreb-Beograd na deset dana. Grad je pretrpio velika oštećenja, a među Vinkovčanima poginulo je 87, dok je 131 osoba ranjena.

Posebno je tragična činjenica da su se na kolosijecima nalazili vlakovi koji su prevozili gorivo, streljivo i ranjene njemačke vojnike. Procjenjuje se da je u napadu stradalo više tisuća ljudi, iako točan broj nikada nije potvrđen. Smjer kretanja aviona sugerira da su pronađeni krateri možda posljednje bačene bombe prije nego što su se avioni vratili u bazu.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest