najezda u domove

Smrdljivi martini nas izluđuju ovih dana, a samo je jedan učinkovit način kako ih se riješiti

PIXSELL

Smrdljivih martina sve je više jer su se domaćim vrstama od 2017. godine pridružili i oni podrijetlom iz istočne Azije

Posljednjih dana sve nas izluđuju smrdljivi martini. No to nas ne treba puno čuditi. Sa zahlađenjem ti kukci pokušavaju naći toplije prostore pa nam ulaze u domove kako bi preživjeli zimu.

Smrdljivi martini pripadaju porodici smrdljivih stjenica (Pentatomidae) koja broji oko 5000 vrsta. Pripadnici ove porodice poznati su po karakterističnim smrdljivim žlijezdama smještenim na donjoj strani prsišta, između prvog i drugog para nogu iz kojih ispuštaju tekućinu neugodnog mirisa kojom se brane od predatora.

Dr. sc. Ivana Pajač Živković sa Zavoda za poljoprivrednu zoologiju Agronomskog fakulteta lani je za Index istaknula da je stjenica posljednjih godina sve više jer im toplije jeseni i blaže zime omogućuju dulje hranjenje i razmnožavanje te bolje preživljavanje.

“S klimatskim promjenama u naše krajeve sve više stižu i invazivne vrste navikle na toplije uvjete. One se iz mediteranskih područja postupno šire na sjever, a povećanjem globalne trgovine u Europu nam stižu i iz udaljenijih krajeva Azije i Amerike”, kaže Pajač Živković.

Jedan od razloga širenja invazivnih stjenica je i to što one u našim područjima nemaju prirodnih neprijatelja. Smrdljive stjenice imaju tvrd štit i jak obrambeni miris pa ih ptice izbjegavaju.

Kako se riješiti smrdljivih martina?

Postoji nekoliko trikova o kojima smo već i pisali, ali zapravo samo je jedno stvarno učinkovito rješenje. To su zaštitne mreže, odnosno komarnici na vratima i prozorima.

“To što se reklamira po društvenim mrežama nema nikakvog znanstvenog uporišta”, upozorava Pajač Živković na neke proizvode koji se nude korisnicima na Internetu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest