Tvrđa: Nove ‘storytelling’ ture kroz Osijek udruge ReActor

Ivica Benić/SiB.hr
Ivica Benić/SiB.hr
Pet
4
4. listopada - 26. listopada
cijeli dan
Osijek
Trg Svetog Trojstva
Osijek
događaj je u tijeku

Navedena je tura nastala u sklopu programa "Sjaj baštine kroz sjaj fenjera", a sufinancirana je sredstvima proračuna Osječko-baranjske županije

Loading Događaji

Krećite se i uživajte na novim storytelling turama koje organizira ReActor obrt za kulturu, turizam i promidžbu u suradnji s Udrugom Svjetlost Fenjera. Na ovaj način ne samo da promoviramo kulturu i povijest grada Osijeka, nego potičemo kretanje, čitanje i druženje.

Prva je storytelling tura “Gospodin Edgar nije u arhivu“ osmišljena prema motivima knjige “Priča o kugi i nevidljivom Edgaru“ autorice Erike Žilić Vincetić. Koji su to motivi? Tvrđa, arhiv, povijesna fikcija…

Koliko puta ste se zapitali tko su ljudi koji su živjeli u Tvrđi prije 200 godina?! Kako su i od čega živjeli? Je li tamo bio neki pekar, iza onih vrata zlatar, ondje možda… krojač? Predstavit će vam glavne likove knjige i čarolija pripovijedanja povest će vas u 18. stoljeće. Zajedno ćete potražiti ono što je nevidljivo.

Na ”Pričama iz Eržikinog žrvnja” pratit ćete mlinaricu Eržiku dok vam bude otkrivala zanimljive priče i tajne skrivene iza fasada zidova najljepših dijelova grada, Županijske ulice i Europske avenije. Kroz njezine priče, saznat ćete o prošlim vremenima, tajnim prolazima i legendama koje su oblikovale Osijek. Provest će vas ulicama prepunim povijesti do prekrasnog secesijskog parka u kojemu vas čeka pravo iznenađenje.

Autentično iskustvo ”Svjetlom fenjera kroz prošlost” pružit će vam putovanja kroz povijest i kulturu Osijeka. U ovoj noćnoj storytelling turi govorit će se o životu unutar Tvrđe kao vojne utvrde, pandurima, bećarini, staroj pekari, Kužnom pilu i mnogočemu drugome. Bit ćete uvučeni u priču i postati dio nje dok kažete elektrifikacija.

Sljedeća nevjerojatna tura ”Janjine priče” odvest će vas kroz živopisnu priču o životu sluga i njihovih gospodara u Osijeku s početka 20. stoljeća, dok istražujemo čari i izazove života u gradu. Janja je vesela, glasna i tiha kada treba. Dobro je informirana o događajima u kućama najpoznatijih Osječana.

Tura osmišljena prema motivima druge po redu knjige Erike Žilić Vincetić ”Priča o kugi i vještici Agati” naziva se ”Gospe od zanata”, a na njoj ne obrađuju teme vještičarenja i nadnaravnih sila. Jedina je magija magija pripovijedanja.

”Vraćamo se u Tvrđu u 18. stoljeću, kuga je već uzela maha. Pričamo o vještim ženama koje su u to vrijeme bile registrirane obrtnice. Kako su do tog statusa došle i čime su se uopće bavile?! Kako je to moguće i što su uopće radile, možete saznati ako nam se pridružite. Put će nam obasjavati fenjeri Kern – Udruga Svjetlost Fenjera”, poručuju organizatori.

Navedena je tura nastala u sklopu programa “Sjaj baštine kroz sjaj fenjera”, a sufinancirana je sredstvima proračuna Osječko-baranjske županije. Prijave su obvezne i moguće ispunjavanjem obrasca na poveznici.

Kotizacija iznosi pet eura po odrasloj osobi, za djecu do 12 godina cijena je tri eura, a plaćanje je moguće na licu mjesta.

Povezani sadržaj
Preporučeno