Tradicionalna manifestacija

Rekordnih 110 tisuća posjetitelja utabalo put prema jubilarnim 60. Vinkovačkim jesenima

Borna Jakšić/Pixsell

U Vinkovcima je tijekom tih deset dana noćilo 3.340 ljudi, stranicu Vinkovačke jeseni posjetilo je 110 tisuća korisnika, a film “Ruke šokačkih uspomena” koji je osvojio nagradu publike na Festivalu turističkog i etno filma pogledalo je njih 155 tisuća

Da grad ima više smještajnog kapaciteta, bilo bi još više posjetitelja, ponosno tvrdi Organizacijski odbor 59. Vinkovačkih jeseni koji još uvijek slaže dojmove nakon fantastičnih deset dana za koje živi najstariji grad u Europi. Brojevi ne lažu jer bila je ovo jedna od rekordnih manifestacija kojom su Vinkovci potvrdili da nemaju konkurenciju u čuvanju narodne pjesme, plesa i ruva…

Predsjednik Organizacijskog odbora, vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, kaže kako su 59. Vinkovačke jeseni ostvarile sve želje. Naime, održane su točno onako kako su bile zamišljene.

“A zamislili smo ih tako da budu pravi festival tradicijske kulture, da budu festival naše gastronomije, naše gostoljubivosti, Slavonije, Vinkovaca, Vukovarsko-srijemske županije. Mislim da smo u tome uspjeli i zato hvala cijeloj ekipi u organizaciji jer su napravili ogroman posao. Velika je to manifestacija što nekada znači i puno problema i puno stvari koje je potrebno riješiti kako bismo ostvarili ovakve fenomenalne brojke”, gradonačelnik ne krije zadovoljstvo.

Prostora za napredak, kaže, ima uvijek, a želja je za njime prisutna u cijelom organizacijskom timu. Vinkovčanima i njihovim gostima, stoga, obećava još ljepše, bolje i raskošnije jubilarne 60. Vinkovačke jeseni od 12. do 21. rujna iduće godine.

“Siguran sam u to da ćemo sljedeće jeseni donijeti promjene koje će rezultirati još većim brojem posjetitelja i, u konačnici, donijeti još bolje rezultate. Pozivam sve da dogodine budu dio Vinkovačkih jeseni, budu u centru svijeta koji se bavi tradicijskom kulturom, najljepšem gradu na svijetu i na najboljoj manifestaciji u Hrvatskoj”, poziva Bosančić na 60. izdanje naše tradicijske smotre za koju su pripreme već krenule.

Prvih nekoliko kišnih i hladnih dana nije utjecalo na posjećenost. Čak 110 tisuća ljudi prošlo je vinkovačkim ulicama i uživalo u raskoši naše Šokadije, podatke je iznijela direktorica Turističke zajednice grada Vinkovaca Martina Matković.

U Vinkovcima je tijekom tih deset dana noćilo 3.340 ljudi, stranicu Vinkovačke jeseni posjetilo je 110 tisuća korisnika, a film “Ruke šokačkih uspomena” koji je osvojio nagradu publike na Festivalu turističkog i etno filma pogledalo je njih 155 tisuća. Ugostiteljstvo je uprihodilo više od milijun eura.

“Ove smo godine prvi puta napravili i anketu zadovoljstva posjetitelja. Htjeli smo dobiti povratnu informaciju, vidjeti što ih zanima te što im se čini najzanimljivije i najljepše. Prema rezultatima, Mimohod je definitivno pokupio sve simpatije”, istaknula je Matković.

U najatraktivnijem dijelu manifestacije, Svečanom mimohodu, ove je jeseni prodefiliralo 70 kulturno-umjetničkih društava. Oduševljeni gostoljubivošću i toplinom Slavonaca, iz svih dijelova Hrvatske, ali i inozemstva, donijeli su blago prekrasnih i raznovrsnih narodnih nošnji i običaja te zapjevali izvorne pjesme i zasvirali izvorne instrumente, uz pocikivanje i pratnju topota gizdavih lipicanaca.

Umjetnički tajnik Vinkovačkih jeseni i tajnik ZAKUD-a Vukovarsko-srijemske županije, Stjepan Đurković, istaknuo je kako je na svim folklornim priredbama kroz deset dana nastupilo oko 7,5 tisuća folkloraša.

“Vrijeme nam na početku nije bilo naklonjeno, ali kako nam se približavalo finale i lijepo vrijeme, napokon smo vidjeli svu ljepotu folklora te ljubavi prema tradiciji i baštini. Ponovno smo svjedočili izvornosti, od početka do kraja manifestacija je bila prekrasna i mislim da ćemo ju još dugo pamtiti…”, zaključio je Đurković.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest