lažni računi

‘Muljali’ s prodajom automobila: Direktor i petero zaposlenika završili u pritvoru

Jurica Galoic/PIXSELL

Svi osumnjičeni predani su pritvorskom nadzorniku, a protiv njih je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu

Policijska uprava osječko-baranjska podnijela je kaznenu prijavu protiv 50-godišnjeg vlasnika tvrtke te petoro njegovih zaposlenika (u dobi od 48, 45, 40, 30 i 29 godina) zbog sumnje na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje službenih isprava.

Prema rezultatima kriminalističkog istraživanja Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije, 50-godišnjak je tijekom razdoblja od 1. siječnja 2019. do 31. prosinca 2021. godine naložio zaposlenicima da ispostavljaju račune za prodaju vozila sa znatno umanjenim iznosima od stvarno naplaćene. Fakturirani iznosi uplaćivani su u blagajnu ili na poslovni račun tvrtke, čime je pravna osoba oštećena za gotovo 350 tisuća eura.

Istraživanjem je također utvrđeno da su zaposlenici omogućavali kupcima novih vozila plaćanje dijela prodajne cijene njihovim starim vozilima, ali ta sredstva nisu unosili u imovinu društva već su ta stara vozila potom prodavali bez izdavanja računa, čime je tvrtka dodatno oštećena.

Svi osumnjičeni predani su pritvorskom nadzorniku, a protiv njih je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Ovo nije prvi put da se vlasnik tvrtke suočava s optužbama za slična kaznena djela. Prethodna istraživanja pokazala su da ukupna šteta, uključujući sadašnje i prijašnje prijave, premašuje 820 tisuća eura.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest