Osijek ponovno trči za nestalu djecu na utrci Find me 2024.

PR
PR
Ned
13
13. listopada
10:00
Osijek
Ulica princa Eugena Savojskog 38
Osijek

Velike i male sudionike očekuje bogati program nakon utrke – igre na otvorenom i kreativne radionice u suradnji s udrugom Plantaža, plesni nastup studija Shine, divovski besplatni napuhanci i još mnogo toga

Loading Događaji

Nakon što su prije dva tjedna morali odgoditi utrku zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu ponovno okuplja Osječane na jedinstvenom obiteljskom događaNju posvećenom dizanju svijesti o nestancima djece, i to ove nedjelje, 13. listopada.

Uz pokroviteljstvo grada Osijeka i podršku organizacije Missing Children Europe ponovno se organizira utrka “Find Me 2024” koja će se održati ove nedjelje na lijevoj obali Drave s početkom u deset sati. Utrka ima cilj podizanja svijesti o problemu nestale djece, a svi sudionici pozvani su na to da zajedničkim snagama simbolično pretrče, prohodaju ili pređu 2374 kilometra – jedan za svaki nestanak djeteta prijavljen tijekom prošle godine u Hrvatskoj.

Trasa utrke proteže se od Skate parka do ZOO-a i natrag, što iznosi ukupno pet kilometara. Prijave za sudjelovanje moguće su na licu mjesta sve do 9,45 sati, ali i putem obrasca ovdje

Velike i male sudionike očekuje bogati program nakon utrke – igre na otvorenom i kreativne radionice u suradnji s udrugom Plantaža, plesni nastup studija Shine, divovski besplatni napuhanci i još mnogo toga.

”Ove nedjelje, prema svim prognozama koje smo pregledali, vrijeme će nam biti naklonjeno! Veselimo se ponovno trčati, joggirati i prošetati s Osječanima kako bismo podigli svijest o nestancima djece i zato hvala svima koji će doći i s nama provesti ovu nedjelju”, kažu organizatori.

Prema podatcima MUP-a, tijekom 2023. zabilježeno je 368 udaljenja djece iz obiteljskog doma. Većinom se iz obiteljskog doma udaljuju djeca starija od 14 godina (295), no zabrinjava i veliki broj djece mlađe dobi (73). Također, zabrinjava podatak i taj da je u 15 slučajeva za vrijeme bijega nad djetetom počinjeno kazneno djelo, i to u pet slučaja seksualni delikti. Protekle godine bijegovi iz ustanova dosegli su brojku od 2006, što je povećanje za 67,4 % u odnosu na prethodnu godinu. Ukupno je zabilježeno 2374 nestanaka djece.

Na događanje su dobrodošli svi, bez obzira na fizičku kondiciju budući da utrka nema pobjednika. Njezin je cilj skrenuti pozornost građana i javnosti na nestanke djece iz obiteljskog doma i ustanova te osvijestiti uzroke nestanka u različitim okolnostima. Također, želja je ukazati na koji način obitelji i bližnji nestale djece mogu potražiti pomoć i podršku Centra za nestalu i zlostavljanu djecu u tim situacijama.

Povezani sadržaj
Preporučeno