Državno prvenstvo u praktičnom streljaštvu

Pampasovci dokazali da mogu organizirati vrhunsko natjecanje svjetskog ranga

Mateja Proučil

30. Kupom Osijeka proslavljeno je i tri desetljeća bavljenja praktičnim streljaštvom u Republici Hrvatskoj te su tom prigodom svim klubovima koji su dio Hrvatskog saveza za praktično streljaštvo uručene plakete

Nakon dva uzbudljiva dana natjecanja na osječkoj streljani Pampas završeno je ovogodišnje Državno prvenstvo i 30. Kup Osijeka u praktičnom streljaštvu. Članovi Udruge za praktično streljaštvo Pampas nakon mjeseci pripremanja za ova natjecanja, a koji su kulminirali dvotjednim intenzivnim pripremama opreme, terena i drugih organizacijskih detalja, strijelcima iz Hrvatske i okolnih zemalja, uz mnogo žrtve, dostavili su vrhunsko sportsko događanje, što su potvrdili i sami natjecatelji. Ponovno su tako Pampasovci dokazali da se organizacijski mogu svrstati u sam europski vrh, unatoč brojnim ograničenjima svojeg domaćeg terena – Streljane Pampas, za ovaj tip streljačkog događanja.

Na Državnom prvenstvu i jubilarnom, 30. Kupu Osijeka nastupilo je osamdesetak strijelaca iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Srbije i Litve. Osječki Kup bio je prvo tzv. Level 3 natjecanje održano u Osijeku, a ova klasifikacija znači da je imalo međunarodni karakter. Također, uvršteno je i u kalendar događanja krovne organizacije na svjetskoj razini te je zahtijevalo vrhunske uvjete za strijelce.

Iako su i prije početka natjecanja ostavili srce na gore navedenom terenu pripremajući ga, članovi Pampasa ponovno su ostvarili sjajne rezultate. Zbog specifičnog načina bodovanja ova dva natjecanja u jednom, član UPS Pampas Tomislav Tomljanović bio je pobjednik većega, tj. Level 3 međunarodnog natjecanja – 30. Kupa Osijeka u kategoriji Production u kojoj je nastupio i najveći broj natjecatelja te je osvojio i najviše IPSC priznanje – predsjedničku medalju.

No, nažalost, izmaknula mu je titula državnoga prvaka koja je pripala članu Kluba za praktično streljaštvo Strijelac iz Vinkovaca Davoru Majstoroviću. Pampasovac Darko Dumendžić u istoj je kategoriji osvojio seniorsku broncu, a Ivan Krolo superseniorsko srebro. U drugoj najbrojnijoj kategoriji standard Davor Lukenda postao je viceprvak Hrvatske, a među seniorima Branislav Škorak bio je treći.

Još jednoga viceprvaka Hrvatske Pampas je dobio u najbrže rastućoj kategoriji Production optics gdje je član kluba Eduard Rupčić osvojio srebro.

Po prvi puta UPS Pampas dobio je i državnu prvakinju u kategoriji production optics lady – Rebeku Puhalo, a kojoj je ovo bio i prvi nastup na većemu natjecanju.

I timski su strijelci iz Osijeka imali dobre rezultate, pa su tako ekipe UPS Pampas u kategoriji Production osvojile ekipnu srebro te u kategoriji Standard broncu.

30. Kupom Osijeka proslavljeno je i tri desetljeća bavljenja praktičnim streljaštvom u Republici Hrvatskoj te su tom prigodom svim klubovima koji su dio Hrvatskog saveza za praktično streljaštvo uručene plakete.

Posebno pak priznanje – zahvalnica Hrvatskog saveza za praktično streljaštvo za organizaciju, predanost, viziju i neumoran rad u promicanju i razvoju sporta praktičnog streljaštva u Hrvatskoj dodijeljena je prošle godine preminulom predsjedniku UPS Pampas Darku Nađu, a primio ju je njegov sin i aktualni predsjednik Udruge Franjo Nađ.

Naglasak treba staviti i na činjenicu da je nakon ovoga natjecanja hrvatska zajednica praktičnog streljaštva bogatija za još čak dvadesetak novih članova. Oni su, naime uspješno položili sigurnosni ispit prije početka natjecanja, a sudjelovanje na natjecanju bilo im je praktični dio ispita.

Ovo sportsko događanje bilo je jedinstveno jer je po prvi puta streljana Pampas otvorila svoja vrata svim zainteresiranim građanima koji su htjeli pogledati kako izgleda praktično streljaštvo, a tijekom dva dana natjecanja veliki broj gledatelja došao je uživati u ovoj dinamičnoj streljačkoj disciplini.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest