Novi početak

Udruga Karašicka Republika zbog smrada seli iz Belišća u Valpovo

PR

Kroz Karašicku Republiku tijekom sedam godina prošlo je gotovo 400 članova, a najpoznatija je manifestacija koju organiziraju Festival sira i vina u Valpovu

Simboličkom šetnjom s inventarom u rukama u subotu, 12. listopada u 11 sati Karašicka Republika seli se iz Belišća (Radnička 14) u Valpovo (Matije Gupca 22).

Sedam godina nakon osnivanja udruge, Karašicka Republika odlučila je kako je vrijeme za seobu naroda! Mnogi takvim ishodom nisu iznenađeni, a kako neslužbeno doznajemo, kap, da ne kažemo, čestica, koja je prelila čašu neizdrživi je smrad u gradu Belišću.

“Zašto bi itko organizirao nešto na otvorenomu pokraj tolikog smrada?“, pitaju se članovi udruge koji su proteklih godina održali čak stotinu većih i manjih događanja na području Valpovštine i Baranje.

Iz udruge poručuju kako se žele zahvaliti Gradu Belišću što su putem natječaja sufinancirali organizaciju biciklijada, fašničke republike, Bistrigina i Vaterpola u žita. Nažalost, niti jedna od ovih manifestacija više se ne organizira, iako se Vaterpolo u žitu organizirao čak deset godina (najveća zahvala zaposlenicima Bazena Belišće!), a Bistrigin – Prvenstvo Panonije u piciginu u svega nekoliko godina postao je jedan od prepoznatljivih outdoor događanja na rijeci Dravi.

Kroz Karašicku Republiku tijekom sedam godina prošlo je gotovo 400 članova, a najpoznatija je manifestacija koju organiziraju Festival sira i vina u Valpovu, dok su neki od živućih projekata Rockaraj, Međunarodni dan Karašice, Fašnička Karašicka Republika, Treškara Maškara, Tiborjanstvena noć, Deer & Bike, Landranje baranjskom Planinom i Festival tista.

Iako nisu prva institucija, odnosno udruženje koje seli iz Belišća u Valpovo (ili obrnuto), riječ je o povijesnom događanju, pa pozivaju građane na to da se pridruže seobi naroda i inventara, makar simbolički do prvog kružnog toka jer se preko njega vrlo lako mogu zaokrenuti kući, a oni nastavljaju do nove lokacije u Društvenom centru Valpovo gdje će uskoro započeti s novim radionicama i aktivnostima.

Putem do Valpova proći će se kroz četiri kružna toka, pa je dionica duga četiri kilometra zapravo prilagođena svakome. Tačke, Torbe s kotačima, dječja kolica, printer, društvene igre i ostala oprema prošetat će gradom zajedno s članovima udruge (naravno, ako ne bude padala kiša).

“Odlazimo tamo gdje sluha za mlade ima, a smrada nema. Vidimo se u novom Društvenom centru Valpovo! Živjela Republika Karašica!“, poručuju iz udruge.

Zaključuju i kako ne odustaju od svih “belišćanskih manifestacija”, pa će se u Tiborjancima, daleko od smrada, nastaviti organizirati Tiborjanstvena noć.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest