7. do 13. listopada

Najzanimljivija događanja ovaj tjedan: Mammothfest, Sajam gramofonskih ploča, Grdovićev koncert, Mosquito Punk Rock Festival…

PIXSELL/SiB.hr

Ovoga tjedna uživajte u nekolicini kulturnih, koncertnih, sportskih i jedinstvenih festivalskih manifestacija rasprostranjenih diljem Slavonije i Baranje

Drugi tjedan mjeseca listopada obiluje zanimljivim manifestacijama koje se ponajprije odnose na koncerte, predstave i radionice namijenjene ne samo djeci, nego i odraslima.

Tako će se sutra s početkom u 19 sati u Domu kulture u Bilju odigrati kazališna predstava pod nazivom “Žena himna” po tekstu nagrađivanog dramatičara Davora Špišića. Navedeni je kazališni komad režirao Robert Raponja, a temelji se na biografiji Paule Preradović, unuke književnika Petra Preradovića, autorice austrijske himne i žene koja je veliki dio života provela u Puli.

Priča prati život spomenute izuzetne umjetnice koja je, kroz svoje djelo i život, ostavila neizbrisiv trag u vremenu raspada Austro-Ugarske Monarhije te kroz dva svjetska rata. Kroz osobnu i kreativnu borbu, Paula je simbol otpora fašističkoj vladavini i borbe za pravdu. Zbog svoje iznimne kreativne i povijesne vrijednosti, predstava je dobila 1. Nagradu za dramsko djelo “Marin Držić” Ministarstva kulture i medija za 2022. godinu, dok se izvodi u produkciji Teatra Fort Fornoa i suradnji s više kazališnih institucija, uz podršku Austrijskog kulturnog foruma. Ulaz je na nju slobodan.

Istoga dana i u isto vrijeme u osječkom Arheološkom muzeju započet će izložba slika umjetnice Rebeke Glavaš pod nazivom “Bolji život: Tajna vilinskog svijeta”. Njezini su organizatori Klinika za kreativnost, Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku i Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek.

Ulaz je besplatan, a postav će biti otvoren za posjetitelje i sljedećega dana do 19 sati. Inače, u pitanju je treće veliko umjetničko ostvarenje mlade Rebeke koja je već samostalno napisala i ilustrirala knjigu “Priča o Avanu i Mrku”. Također, potpisuje sve ilustracije u knjizi Verice Sikora naziva “Srebrni jelen – Lucijin izbor”.

Od petka do nedjelje iločko će prigradsko naselje Mohovo po četvrti puta biti domaćinom Mammothfesta, manifestacije koja putem zabavnog kulturno-glazbenog programa želi upoznati posjetitelje s dolinom mamuta i njezinim vrijednostima. Naime, upravo je Mohovo poznato po fosilnim ostatcima mamuta i ostalih prapovijesnih životinja.

Zabavnom programu i radionicama tako će moći prisustvovati svi zainteresirani, a uz radionice za djecu, priprema se i bogati program za odrasle koji će uključivati degustiranje vina, utrku “Kremenko i Kamenko“ vozilima, sajam domaćih proizvoda i vožnju Dunavom. Događanje će se održati uz podršku Grada Iloka, Vukovarsko-srijemske županije, Ministarstva kulture i medija, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Turističke zajednice grada Iloka, Turističke zajednice VUSŽ te Turističke zajednice Republike Hrvatske.

11.listopad, 08:00 – 13.listopad, 23:00
Mjesto: Mohovo

Mohovo: 4. Mammothfest

Istoga će dana s početkom u 15,30 sati nogometne snage na stadionu Gradskog vrta odmjeriti NK Zrinski Osječko 1664 i NK Rudeš. Podsjetimo, NK Zrinski trenutno se nalazi na 12., a Rudeš na šestome mjestu u sklopu 1. HNL-a.

>>> KALENDAR DOGAĐANJA U SLAVONIJI I BARANJI <<<

Pola sata nakon toga u osječkom Eurodomu započet će 7. Sajam gramofonskih ploča s najvećim i najbogatijim izborom vinilnih ploča do sada. Ljubitelji glazbe moći će, stoga, birati između više od 35 tisuća ploča – od rocka i jazza, preko popa, pa sve do klasične glazbe, tako da će svatko pronaći nešto za sebe, što je idealna prilika za kolekcionare, nostalgičare i sve one koji tek otkrivaju čari analognog zvuka.

Kako bi atmosfera bila savršena, za glazbenu će podlogu biti zaduženi Vinyl DJ-i i posebni gosti poznati po svojim vještinama miksanja i poznavanju glazbe. Njihov glazbeni izbor jamčit će nezaboravnu zabavu, pretvarajući sajam u pravo glazbeno iskustvo. Ulaz je na njega slobodan, a uključit će i raznoliku ponudu ića i pića.

11.listopad, 16:00 – 12.listopad, 15:00
Mjesto: Osijek

Osijek: 7. Sajam gramofonskih ploča

Ako još niste, petak rezervirajte i za koncert legendarnog boema Mladena Grdovića koji s početkom u 20 sati dolazi u osječki Gradski vrt održati pravi glazbeni spektakl povodom proslave 45 godina svoje karijere obilježene nizom iznimnih pjesama i suradnji s nekima od najvećih i najpopularnijih glazbenika naših područja.

Spomenuti zadarski pjevač imao je samo petnaestak godina kada je osnovao svoj prvi bend Dalmati s kojime je svirao obrade talijanskih kancona i svjetskih evergreena, ali i rock hitove globalno poznatih bendova poput Stonesa. Sve je ostalo nakon toga povijest te kroz svoju dugu i bogatu karijeru Grdović je ostvario brojne uspjehe, kao i veliki broj hitova kao što su “Nije u šoldima sve“, “Evo mene moji ljudi“, “Dalmatinac sam“, “Sve za ljubav“, “Tu je moj dom“ i “Bolje živim nego ministar“. Požurite, stoga, po svoje ulaznice za njegov koncert na vrijeme.

11.listopad, 20:00
Mjesto: Dvorana Gradski vrt, Osijek

Mladen Grdović u Osijeku

U subotu Moto Klub Brod iz Slavonskog Broda po šesnaesti će put organizirati tradicionalnu Pečenkijadu, natjecanje u pečenju pečenki. Natjecateljske ekipe mogu činiti članovi moto klubova i moto skupina, ali i ostali građani koji budu prihvatili propozicije organizatora.

Natjecanje i druženje odvijat će se, kao i dosadašnjih godina, na prostoru ŠRC Poloj, oko klupskih prostorija. Organizator će osigurati mjesto i drva za sve natjecateljske ekipe, dok prijave na manifestaciju traju još danas.

12.listopad, 07:00
Mjesto: Slavonski Brod

Slavonski Brod: 16. Pečenkijada

Iste će se večeri u Kopačevu upriličiti Mosquito Punk Rock Festival na kojemu će nastupiti neki od renomiranih glazbenih sastava kao što su Peter And The Test Tube BabiesŠank?!Gužva u 16-ercuDebeli PrecjednikIgla i ziherice te Tarzan u Dunsflaši.

Navedeni lline-up nešto je što se rijetko viđa na ovim prostorima, čak i u sjećanju naših starijih generacija. Cijena festivalske ulaznice u pretprodaji iznosi 18, dok će na ulazu biti 23 eura. Uz kupljenu kartu, ostvarit ćete pravo na besplatan parking i kamp s osiguranom vodom i sanitarnim čvorom, dok su pokrovitelji događanja Orgasmatron Schedule i Kreativna agencija Adverta.

12.listopad, 15:00
Mjesto: Kopačevo

Mosquito Punk Rock Festival

Vraćamo se u Osijek u čijemu će se Gastro pubu Bulart u nedjelju s početkom u 20 sati održati večer smijeha i vrhunskog humora, točnije stand-up show Admira ŠećkanovićaHrvoja Krmelića i Frana Schwarzwalda.

Ne propustite ovu priliku za opuštenu večer uz najbolje komičare i dobro društvo. Rezervirajte, stoga, svoje mjesto na vrijeme i uživajte u nezaboravnom stand-up nastupu. Ulaznice možete kupiti u Bulartu ili slanjem poruke na Instagram profil @lc.osijek.

Među ostalim manifestacijama ističu se koncert klaviristice Yoko Nishii na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku u utorak, sedmo izdanje Novalis festivala u osječkom Kulturnom centru od utorka do četvrtka, radionica tetrapak tiska u Staroj pekari u petak, Mjesec komedije u Belišću do petka, peti Hrastinfest u Hrastinu u petak i subotu, radionice u okviru Dječjeg tjedna u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek od ponedjeljka do petka, izložba ”Izumrla industrijska baština Osijeka” također u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek do subote te radionica pričanja priča i pokreta tijela u Tvrđi u subotu.

Odazovite se i vi pokojem događanju od navedenih, a putem poveznice pratite i ostale manifestacije koje nismo spomenuli te uživajte u brojnim zanimljivim sadržajima iz ponude naše Slavonije i Baranje.

Najave događanja za koja znate da se održavaju, a da ih nismo objavili, možete slati na redakcija@sib.hr.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest