Trg Ante Starčevića: Dan ružičaste vrpce 2024.

Matija Habljak/PIXSELL
Matija Habljak/PIXSELL
Sub
5
5. listopada
10:00 - 13:00
Osijek
Trg Ante Starčevića
Osijek

Danas ovaj humanitarni projekt uključuje više od 30 zemalja svijeta sa zajedničkim ciljem – upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke i povećati broj izliječenja

Loading Događaji

Humanitarna akcija Dan ružičaste vrpce, čiji je cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, u Hrvatskoj se uvijek obilježava prve subote u listopadu. Istodobno sada već tradicionalno na poziv međunarodne organizacije za rekreaciju (Sport za sve), svaki prvi vikend u listopadu diljem svijeta se obilježava Svjetski dan hodanja, a u Hrvatskoj i ujedno Nacionalni dan hodanja. Cilj je ovog obilježavanja poticanje građana na to da se u slobodno vrijeme, na otvorenom, unutar sigurnog okruženja uključe u organiziranu i stručno vođenu aktivnost hodanja i na taj način učine velik korak prema unaprjeđenju vlastitog zdravlja.

Sve je počelo prije tri desetljeća, kada je u Americi akciju pokrenula neprofitna humanitarna udruga za borbu protiv raka dojke, nazvana po svom simbolu Ružičasta vrpca. Danas ovaj humanitarni projekt uključuje više od 30 zemalja svijeta sa zajedničkim ciljem – upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke i povećati broj izliječenja. Mjesec listopad u cijelom je svijetu posvećen podizanju svijesti o važnosti brige za zdravlje dojki te rano otkrivanje i liječenje raka dojke.

Ovogodišnje obilježavanje organiziraju Mammae Osijek – Klub žena liječenih na dojci, Gradska liga protiv raka Osijek i Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, u suradnji sa KBC Osijek, DZ Osječko-baranjske županije-Patronažna služba, Medicinskom školom Osijek, ILCO-Osijek, IK Javor Osijek, Udruga žena oboljelih od karcinoma jajnika “JA KA” Osijek, HULL – PODRUŽNICE OSIJEK, medijsku podršku, kao i uz potporu ostalih zainteresiranih građana i predstavnika Grada i Županije.

”Zato što je rak dojke, unatoč svim dosad poduzetim preventivnim aktivnostima, znatno unaprijeđenoj dijagnostici i liječenju, još uvijek najčešće sijelo raka u žena te među vodećim uzrocima smrti od raka u žena, želimo ukazati na važnost odlaska žena, ali i muškaraca na redovite preglede dojki. Obilježavanjem ovoga dana potičemo na razmišljanje i djelovanje u svezi preventivnih pregleda i na aktivniju brigu o vlastitom zdravlju kao najvećem bogatstvu svake pojedine osobe”, kazali su organizatori.

Pozivaju, stoga, žene, ali i muškarce koji također nisu pošteđeni od raka dojke, da im se pridruže na Danu ružičaste vrpce u subotu, 5. listopada od deset do 13 sati na osječkom Trgu Ante Starčevića, educiraju o važnosti prevencije ove bolesti, a darujući Ružičastu vrpcu svojima najmilijima ujedno ih potaknu na redovito pregledavanje svojih dojki i na važnost odaziva na preventivni pregled u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke. Istodobno žele sugrađanima približiti važnost i protektivan utjecaj hodanja kao tjelesne aktivnosti dostupne i provedive ljudima svih dobnih skupina, uključujući i one koji se nikada nisu bavili nekom tjelesnom aktivnošću, a koji je prepoznat u prevenciji bolesti koje su posljedica modernog ”sjedilačkog” načina života.

Povezani sadržaj
Preporučeno